Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

20.11.2014. 09:07:08 - Darko Bičak/POSLOVNI DNEVNIK

Tvrtka upošljava 350 radnika, a tijekom naredne godine planira se povećati na 450 zaposlenika.

U Pregradi izrađuju naslone za Volvo, BMW i Mercedes

Foto: M.Topolovec/PIXELL

Tomislav Štruk, direktor tvrtke koja isproučuje tekstil za autoindustriju

Iako Hrvatska nema vlastitu automobilsku industriju, svejedno je veliki broj domaćih tvrtki uključen u globalnu proizvodnju automobila. Jedna od njih je i tvrtka Kostel Promet iz Pregrade koja zapošljava 350 radnika, a do kraja godine planira povećati broj zaposlenih na 390.

Proizvodnja za izvoz

Kako pojašnjava direktor Tomislav Štruk, tvrtka 100 posto svoje realizacije ostvaruje u izvozu, a prema postojećim planovima, u 2015. će doći do daljnije ekspanzije poslovanja i povećanja broja radnika na 450. Proteklih godina prihod Kostel Prometa kretao se na razini od 60-ak milijuna kuna, dok je u 2013. porastao na 80 milijuna. Štruk očekuje da bi ove godine trebalo doći do dodatnoga rasta prihoda od 15-ak posto, a takav rast trebao bi se zadržati i u narednoj godini.

Kostel Promet bavi se šivanjem dijelova za sjedala i interijer vozila. "Poslovanje smo započeli izradom naslona za glavu u suradnji s poslovnim partnerom, Johnson Controls NTU, Slovenj Gradec, Slovenija, koji je dio američke grupacije Johnson Controls Inc. Prve usluge šivanja tvrtka je počela pružati radeći na programu Clio za Renault, a visoka kvaliteta i rokovi isporuke vrlo su brzo doveli do višestrukog rasta poslovanja. Na početku bio je to lohn posao, dok je danas tvrtka samostalni dobavljač auto industrije koji pruža puni servis kupcima od zaprimanja njihovih narudžbi do realizacije isporuke. Danas radimo na programima za vodeće automobilske marke kao što su Volkswagen, Mercedes Benz, BMW, Ford, Volvo, Toyota i Land Rover, a dnevna proizvodnja iznosi oko 13.000 jedinica", pojašnjava Tomislav Štruk.

Štruk

Hrvatska je propustila priliku 2000-ih kada su mnoge automobilske tvrtke tražile lokaciju

Osim Slovenije, tvrtka plasira svoje proizvode i na tržišta Njemačke te Slovačke. Dodaje da ove godine planiraju isporučiti ukupno tri milijuna dijelova, a trenutno se najviše isporučuje za Toyotu, Volvo te za Mercedes, a planira se povećanje kapaciteta na programima za BMW i Ford. Štruk smatra da je automobilska industrija jedan od najvećih svjetskih biznisa s velikim mogućnostima i kapacitetima te da tu i za našu zemlju ima mjesta.

"Hrvatska je propustila veliku priliku početkom 2000-ih kada je nekoliko velikih automobilskih tvrtki tražilo lokaciju za svoje pogone u regiji. Zemlje poput Slovenije, Mađarske, Slovačke ili Srbije po tom su pitanju zauzele poziciju daleko ispred nas. Koliko je to veliki biznis, dovoljno govori činjenica da u Hrvatskoj, bez prave autoindustrije, svejedno djeluje 50-ak tvrtki u ovom sektoru koje zapošljavaju oko 10 tisuća ljudi te ostvaruju godišnji prihod od nekih 4-5 milijardi kuna godišnje", navodi Štruk. Procjenjuje da bi dovođenje samo jednog velikog auto proizvođača u Hrvatsku moglo barem udvostručiti zaposlenost i prihod u ovom sektoru. Trenutno se 60 posto proizvodnje tvrtke odnosi na artikle od raznog tekstila, dok je 40 posto njih od kože. Sirovina koja se koristi za proizvodnju dolazi iz gotovo svih krajeva svijeta, a u konkretnom slučaju ovisi od zahtjeva krajnjeg kupca.

Visoka preciznost

"Mi često imamo prilike sudjelovati u razvoju modela automobila, uglavnom s tehničkim primjedbama na dijelove koje proizvodimo. No, kada se jednom projekt finalizira, tada je sve striktno definirano sa minimalnom mogućnošću promjena, sa naglaskom na kvalitetu i preciznost izrade koja uvelike nadmašuje klasičnu tekstilnu industriju. Konkretno, šav na navlakama se tolerira do 0,5 milimetara odstupanja, zbog čega u procesu krojenja materijala i koristimo najsuvremeniju tehnološku opremu, dok u fazi šivanja to zahtjeva prvenstveno izučenost radnika, a potom i veliku koncentraciju u obradi pojedinog proizvoda", kaže direktor Kostel Prometa, Tomislav Štruk.

Izvor: Poslovni dnevnik

 

Reklama