Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

30.05.2017. 14:46:31 - Jelena Jazbec, Zagorje International

ŠPORTSKO RIBOLOVNO DRUŠTVO GORICA

"U Županijskoj ligi natječemo se nakon pet godina, a plan je okupiti i kadetsku ekipu"

Foto: Zagorje International

Športsko ribolovno društvo "Gorica" iz Pregrade prvi se put spominje 24. srpnja 1979. godine, a usko je vezano uz istoimeno jezero u samoj blizini jednog od pregradskih dvoraca, dvorca Gorice. Zanimljivo je da je, kada je postojalo jezero Vonarje, društvo brojalo 270 članova koji su pokazivali značajan interes za sportski ribolov. Velik broj članova pridonosio je udruzi dobrim rezultatima na natjecanjima na državnoj razini i u ligi Sutla, koje se održavalo na međurepubličkoj razini sa Slovenijom. U tim danima, Društvo je imalo pionire, juniore, seniore i žensku natjecateljsku ekipu. Ispuštanjem jezera Vonarje, smanjio se broj članova, ali je Društvo opstalo i danas broji 30-ak članova, entuzijasta koji uživaju u ovom pomalo neobičnom sportu za koji je potrebna ljubav prema prirodi i mnogo, mnogo strpljenja.

Zagorje International

Zagorje International

Predsjednik Društva je Oliver Sedlar, potpredsjednik Zoran Varjačić, a tajnik Davor Špiljak. Aktivnosti koje društvo redovito provodi su: održavanje okoliša jezera, briga o flori i fauni, briga o ribama, organizacija i sudjelovanje na natjecanjima i rad s mladima. Kako doznajemo od vodstva Društva, od prošle se godine ozbiljnije krenulo u školovanje najmlađih ribolovaca. U ribolovu postoji mnogo disciplina, no najpopularnija disciplina u slatkovodnom ribolovu svakako je lov ribe udicom na plovak. U Društvu se 90 posto članova bavi tom disciplinom, pa je tako ove godine formirana ekipa za natjecanje u 1. Županijskoj ligi. Pregradski ribolovci tako su krenuli u natjecanja nakon punih pet godina, zahvaljujući, kažu, donacijama sponzora, s obzirom na to da su troškovi sudjelovanja u natjecanju izrazito visoki. Osim u Županijskoj ligi, pregradski ribolovci uspješne rezultate ostvaraju i na natjecanjima u susjednoj Sloveniji, a već dugi niz godina unutar društva organiziraju Društvenu ligu, u koju su uključili i kadete.

"Tu ne manjka borbenosti i želje za pobjedom, te time dajemo najmlađima dodatnu volju za napretkom. Plan nam je sastaviti i jednu kadetsku ekipu za Županijsku ligu, te bi već 2018. godine mogli imati i kadete u 1. Županijskoj ligi", rekao je tajnik Društva Davor Špiljak te otkrio po čemu je zapravo specifičan ovaj sport.

Zagorje International

Zagorje International

"Ponosni smo na to da gotovo svi članovi Društva poštuju pravilo "catch and release" ("uhvati i pusti"), najprihvatljiviji i najhumaniji u lovu ribe sportskim načinom. Na taj način čuvamo riblji fond, te se na jedan humani način odužimo ribama za sve užitke koje nam pružaju dok provodimo dane i dane u ribolovu", zaključio je.

Članak preuzet s portala Zagorje International.

Reklama