Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

20.02.2018. 11:04:06 - Pregrada.info

Udruga Kostelskih žena slavi 15. obljetnicu postojanja

Foto: Facebook Udruga kostelskih žena

Jedna od najaktivnijih udruga s područja grada koja je neizostavan dio svake manifestacije i događanja u Pregradi je Udruga kostelskih žena, koja ove godine slavi 15. godišnjicu postojanja. Tim povodom odlučili smo ih malo pobliže predstaviti.

Udruga je osnovana 2003. godine na inicijativu žena u Kostelu, a prvo okupljanje održano je povodom proslave Dana žena. Vođene idejom poboljšanja kvalitete života žena u maloj sredini, potrebom očuvanja tradicijskih običaja i uključivanja mještana u održavanje okoliša crkve i škole, članice udruge počele su pokretati brojne inicijative. Na čelu s prvom predsjednicom Mirjanom Šurbek, udruga je zajedno s mještanima te Keglevićevom stražom-Kostelskom pištolom pokrenula izgradnju dječjeg igrališta kraj Područne škole Kostel, a također su na njihovu inicijativu kupljene električne orgulje za crkvu Sv. Mirka te prikupljena sredstva za opremanje blagovaonice u PŠ Kostel.

Kako smo spomenuli, udruga aktivno sudjeluje na svim manifestacijama u Pregradi, a u suradnji s Gradskom knjižnicom Pregrada organizira radionice i izložbe. Također se redovito uključuje u akcije čišćenja okoliša i sudjeluje u održavanju okoliša škole i crkve. Prije sedam godine članice ostvarile su suradnju s Društvom žena Nežica iz Kostela u Slovenije te od tada svake godine održavaju susrete dviju udruga, koji su prerasli u susrete ostalih mještana ovih dvaju mjesta istog imena.

 Od 2012. godine predsjednica udruge je Snježana Drenški, a udruga broji 40-ak članica. Financiraju se od članarina te donacijama, uz pomoć Grada Pregrade, kao i roditelja učenika koji pohađaju područnu školu u Kostelu, a od 2013. godine udruga prijavljuje projekte na gradske i županijske natječaje i na taj način stječe sredstva za rad. Sve aktivnosti vezane uz udrugu članice odrađuju volonterski. Za svoje sastanke i radionice koriste prostor područne škole.

Kostelske žene svakog četvrtka od 2013. godine održavaju radionice na kojima se izrađuju materijali s kojima se udruga predstavlja na sajmovima i manifestacijama. Ove radionice mjesto su gdje se različiti stari običaji obnavljaju i prenose na nove generacije. Dobro su posjećene, a tematski su vezane uz razdoblje održavanja. Proljetne radionice organiziraju se  na temu Uskrsa, a jesenske i zimske na temu jesenskih manifestacija i Božića.

Udruga kostelskih žena ostvarila je dobru suradnju s nekoliko udruga u Krapinsko-zagorskoj županiji, primjerice udrugom Humsko srce, udrugom Kaj-Petrovsko, Udrugom žena Vrtnjakovec, udrugom RUŽ te Planinarskim društvom Pregrada, ali možda najviše surađuje s Keglevićevom stražom-Kostelskom pištolom koja je pokretač mnogih aktivnosti u Kostelu, a koja ih, kako kažu, potiče na još veću aktivnost.

Udruga je 15. veljače održala svoju redovnu godišnju skupštinu na kojoj je izabrana nova tajnica Tamara Capec. Također su podnesena izvješća o radu i financijsko izvješće, a predložen je i plan rada u ovoj godini. Tako će članice ove godine organizirati mnoštvo rekreativnih aktivnosti, kojima se doprinosi prevenciji zdravstvenih problema, kvalitetnijem životu korisnica te njihovom osnaživanju kao aktivnih sudionica društva. Udruga je partner na projektu Kultura u gradu čiji je prijavitelj Grad Pregrada, a u sklopu projekta s kojim su se prijavile na županijski u gradski natječaj, članice su krenule s nordijskim hodanjem, vježbanje u PŠ Kostel te plivanjem u Krapinskim Toplicama. Osim ovim projektom, članice će tijekom cijele godine nastaviti s radionicama, uređivanjem crkve sv. Mirka, pripremama za manifestacije i sajmove, izletima i hodočašćima. S obzirom da ove godine udruga slavi 15. godišnjicu postojanja, tim povodom članice su dogovorile proslavu povodom Dana žena.

Predsjednica udruge Snježana Drenški ovim putem zahvaljuje svim članicama na izuzetnom angažmanu te njihovim obiteljima na razumjevanju i podršci, Krapinsko-zagorskoj županiji i Gradu Pregradi na prepoznavanju njihovih programa i finacijskoj potpori, OŠ Janka Leskovara Pregrada koja im omogućava djelovanje u svojim prostorima, Gradskoj knjižnici Pregrada na izuzetno dobroj suradnji svih 15 godina te svim ostalim donatorima i mještanima koji prepoznaju i potiču njihov rad.

 

 

 

 

 

 

Reklama