Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

01.04.2016. 00:33:18 - PINA

Uskoro akcija za obnovu bazena

Starije generacije još se dobro sjećaju slavnih i nezaboravnih ORA, a mlađima pojašnjenje, ORA je skraćenica za Omladinsku radnu akciju. Putem ORA izgrađene su brojne željezničke pruge (Brčko-Banovići, Sarajevo-Šamac), ceste (autoput Zagreb-Beograd), tvornice i hidrocentrale u Jugoslaviji, a o sklopljenim prijateljstvima i ljubavima ispričane su brojne priče.

Već se nekoliko godina u gospodarskim forumima svih stranaka raspravlja o mogućem uvođenju ORA kao načinu za poticanje gospodarstva u državi, a sada je konačno i odlučeno, od ove godine kreće se sa nizom ORA na lokalnim razinama. ORA su zamišljene kao vid zapošljavanja mladih i nezaposlenih kroz javne radove, a uz sufinanciranje od strane lokalnih vlasti i EU.

Najveći zagovornik ovih aktivnosti bio je SDP sa svojim partnerima, pa su tako za prvu godinu odabrane jedinice lokalne uprave na kojima je na vlasti SDP. Pregrada se može pohvaliti da je upravo ona jedna od desetak gradova/općina u kojima ovih dana započinju aktivnosti oko organizacije prve ORA nakon raspada bivše države.

Dugo se raspravljalo o tome što ponuditi kao dobar projekt, jer djelomično financiranje ide i iz strukturnih fondova EU. Odluka je pala na projekt o izgradnji rekreacijskog centra u Pregradi. Mnogi su već zaboravili da je Pregrada bila jedno od rijetkih manjih mjesta (ne računajući Toplice) koje je imalo gradski bazen. Nakon što je zbog lošeg održavanja propao, a nakon toga i zatrpan, odlučeno je da će njegova obnova biti jedan od prvih radova u sklopu ORA.

Plan je da se bazen ponovno očisti i sanira, a uz njega će se sanirati i igralište s atletskom stazom, izgraditi igralište za mini golf, stolovi za stolni tenis i postaviti klupe za odmor. Bazen će ostati u postojećim gabaritima, a njegovo korištenje će biti moguće i u zimskim mjesecima jer će se voda dovoditi velikim cjevovodima iz termalnih izvora u Krapinskim Toplicama.

Uz cjevovod, iz EU fondova će se u iznosu od 95% financirati i toplinska stanica koja će se izgraditi vrlo vjerojatno negdje na području Benkova, a služit će za dogrijavanje vode u zimskim mjesecima. Naime, zbog udaljenosti, te kada će temperature biti ispod -6°C voda kojom će se puniti bazen će se putem ohladiti te ju je potrebno dogrijavati.

Za razliku od prethodnih radnih akcija, ove neće biti potpuno volonterske, već će sudionici dobivati određene naknade za svoje sudjelovanje. Pa tako će u jednom danu vodonoše moći zaraditi i po 80kn, dok će se za teže fizičke radove moći skupiti i do 150kn.

Radovi će se odvijati od ponedjeljka do petka, a za smještaj brigadira izgradit će se privremeno šatorsko naselje uz bazen. Prema prvim projekcijama radovi bi trebali trajati šest mjeseci, a završetak radova i otvorenje rekreacijskog centra planirano je za kraj studenog. U prvom trenutku angažirat će se tristotinjak radnika, no s vremenom će se vidjeti postoji li potreba za još većim angažmanom ljudstva.

Za najbolje brigadire predviđene su i zanimljive nagrade kao što su paket besplatnih ulaznica za korištenje bazena tijekom zimskih mjeseci, besplatan obilazak muzeja u Pregradi tijekom jednog mjeseca po vlastitom odabiru, kasica s 50 novčića s likom gradonačelnika za ubacivanje u fontanu, kuponi za besplatno sudjelovanje na svim događanjima tijekom manifestacije Branje grojzdja tijekom dvije godine itd.

Za sudionike predviđen je i niz nastupa poznatih glazbenika na samog gradilištu, a za sada su već sklopljeni ugovori sa sljedećim izvođačima: Pips Chips&Videoclips, Navihanke, Nives Celzijus, Family band, Crni Ribar, Optimisti Zagorja.

Zanimljivo je reći da je i HDZ intenzivno razmišljao o pokretanju ovakvih radova, no doduše pod malo izmijenjenim nazivom: DORA – Domovinska radna akcija, ali izgleda da nije bilo dovoljno hrabrosti da se to i sprovede u djelo. Koliko se moglo čuti, dio članstva se oštro tome protivio jer je sve to previše podsjećalo na mračna socijalistička vremena.

Prijave za ORA Pregrada 2016. započinju 1.4.2016. na dan na koji je proglašen danom Omladinskih radnih akcija. Tog dana, u 16 sati na središnjem gradskom trgu vršit će se upis zainteresiranih. Svi koji se dođu predbilježiti moraju potpisati izjavu kojom se obavezuju da će pristati na sve promidžbene aktivnosti koje će osmisliti organizator, a u cilju daljnjih promocija ORA. Kasnije prijavi i detaljne informacije moći će se dobiti na besplatnom telefonu 0800 PREGRADA (0800 77347232).

Na svečanosti otvorenja ORA Pregrada 2016. će uz gradske čelnike sudjelovati i naš prekaljeni udarnik Josip (Joža) Manolić, koji će prepričavanjem svojih brigadirskih iskustava dodatno motivirati na sudjelovanje u radovima. S vrha Kunagore će se spustiti grupa paraglajdera, a kuburuška društva će s obronaka oko Pregrade pucanjem iz pištola označiti početak radova.

Vjerujemo da će radovi biti dovršeni u predviđenom roku jer već krajem godine ulazimo u predizborno vrijeme (lokalni izbori) i postoji opasnost da ako se radovi ne dovrše, a dođe do smjene vlasti, da rekreacijski centar ne proradi u tako skoro vrijeme, a bazen ponovo padne u zaborav.

Zato, nemojte oklijevati, već 1.4. u 16 sati dođite u što većem broju na sabirno mjesto i uključite se u prvu ORA u našem kraju.

Reklama