Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

10.10.2013. 20:59:30 - Denis Vincek Zagorski list

Grad Pregrada, Županija, Centar za socijalnu skrb i Niskogradnja udružili snage i sagradili cjevovod do tri obitelji na pregadskim bregima

Voda život znači

Foto: Denis Vincek - ZL

Gradonačelnik Vešligaj, Pavao Tepeš i direktor Niskogradnje Kantoci kraj šahta pred Tepešovom trošnom kućicom u kojoj živi s teško bolesnom ženom

Na području grada Pregrade danas ima ukupno 150 kilometara vodoopskrbnih cjevovoda kojima voda dolazi do 2300 potrošača. Prema riječima Zlatka Kantocija, direktora Niskogradnje, koja je distributer vode na pregradskom području, prosječna je potrošnja sedam prostornih metara vode. Nije riječ o velikom iznosi s obzirom na to da ima dosta vikendica i klijeti. Sljedeće godine bit će završen cjevovod Vinagora, a bude li sve išlo po planu, do 2015. trebao bi biti dovršen i vodospremnik u tom naselju pa bi cijelo područje grada Pregrade trebalo biti spojeno na javni vodovod. Da bi svi Pregračani pili – i to zdravu vodu – u funkciji je i sedam vodospremnika: Premrli, Plemenščina, Lenart 1, Lenart 2, Bukovje, Krizmanići i Sopot, koji će biti za mjesec dan pušten u funkciju. Sa 200 prostornih metara zapremnine bit će to najljepši i najmoderniji vodospremnik u sustavu, a zamijenit će stari i neadekvatan spremnik obujma samo 40 prostornih metara.

– Osim građana Pregrade, sukladno studiji o vodoopskrbi Krapinsko-zagorske županije, pregradsku vodu piju i stanovnici rubnih dijelova općina Đurmanec, Krapinske Toplice, a uskoro i Petrovskoga, dok dio Pregračana pije vodu koja dolazi iz sustava susjedne općine Hum na Sutli – objašnjava Kantoci, direktor Niskogradnje koja trenutačno ima 37 stalno zaposlenih djelatnika i troje na javnim radovima, od kojih su petorica u sektoru vodoopskrbe. Direktor s ponosom ističe kako, unatoč pojačanoj potrošnji, u ljetnim mjesecima nije bilo nestašica vode. Rjeđi kvarovi, dodaje, praksa je pokazala, događaju se u prijelaznim razdobljima kad se zemlja steže i rasteže, no oni se, u pravilu, brzo otklanjaju.

Većini ljudi danas je nezamislivo kako bi nam bilo bez pitke vode, no zbog raštrkanih kuća obitelji slabijeg imovinskog stanja dovesti vod do kuće pretvara se u problem jer valja izdvojiti znatan iznos za to. Stoga je na inicijativu Grada Pregrade, odnosno gradonačelnika Marka Vešligaja, odlučeno da će se pomoći trima kućanstvima pa su Grad Pregrada, Krapinsko-zagorska županija, Centar za socijalnu skrb i Niskogradnja udružili snage i odlučili isfinancirati cjevovod do samih kuća. Sve radove napravila je pregradska Niskogradnja.

– Željeli smo tako, u skladu s našim mogućnostima, pomoći našim građanima i dokazati da su za nas svi jednaki – i oni koji stanuju u centra grada i oni u pregradskim udaljenim naseljima. Svima treba omogućiti život dostojan čovjeka, a to znači imati i pitku vodu. Zahvaljujući tomu, vodu je dobilo kućanstvo Pavla Tepeša, umirovljenoga djelatnika Niskogradnje, koji s malom mirovinom i bolesnom i teško pokretnom suprugom živi u skromnoj kućici u Donjoj Plemenščini 44. Vodu je dobio i njegov susjed Julius Novak, koji živi sa suprugom i sinom. Sagrađeno je 340 metara cjevovoda, a ukupna je vrijednost radova 30.000 kuna – kazao je gradonačelnik Marko Vešligaj. S njim i s direktorom Kantocijem posjetili smo prošli tjedna Tepeša i Novaka, koji su tom prilikom zahvalili na svemu. Uz njih, vodu je dobilo i kućanstvo Stjepana Grahovara iz Gorjakova. Troškove gradnje voda do njega podmirio je sam Grad Pregrada.

Na pitanje kakva je situacija s naplatom vode, direktor Kantoci ističe da tu uglavnom nema problema te dodaje kako Pregračani u cijeloj Krapinsko-zagorskoj županiji plaćaju najjeftiniji prostorni metar vode  – 11 kuna po prostornom metru s PDV-om i naknadama.

 

Preuzeto iz Zagorskog lista.


Reklama