Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

29.03.2016. 10:19:10 - Jelena Jazbec, Zagorje International

Zavjetno hodo鑑规e Majci Bo緅oj na Vinagori

Foto: Zagorje International

U sklopu manifestacije "Prolje鎒 u Pregradi" ju鑕r je odr綼no 2. Zavjetno hodo鑑规e kubura筧 Majci Bo緅oj Vinagorskoj, koje je okupilo dvadeset kubura筴ih udruga iz svih krajeva Lijepe Na筫, kao i brojne hodo鑑snike.
Proslava Kristova uskrsnu鎍 pucanjem iz kubura na Uskrsni ponedjeljak dugogodi筺ja je vinagorska tradicija oboga鎒na pro筶e godine, kada je okupljanje kubura筧 pretvoreno u Zavjetno hodo鑑规e. "Vinagorsko pro箃eni箃e ima bogatu povijest i vrijeme je da mu vratimo stari sjaj. Zajedni鑛im snagama mladi 緐pe Vinagora i udruge s ovog podru鑚a rade na o鑥vanju tradicije, a proslava Uskrsnog ponedjeljka na Vinagori svakako zaslu緐je biti pretvorena u ovakav veliki doga餫j", rekao je vinagorski 緐pnik Dragutin Gereci, koji i sam rado zapuca iz kubure.

Zavjetno hodo鑑规e organizirala je doma鎍 kubura筴a udruga "Vinagorska kubura", u suradnji s DVD-om Vinagora, 畊pom Pohoda BDM i mladima 緐pe Vinagora. Vinagorski breg pohodili su 鑜anice i 鑜anovi sljede鎖h kubura筴ih dru箃ava: "Oki鎖", "Ban Josip Jela鑙" iz Zapre筰鎍, "Stara kubura" iz Stipernice, "Sveti Vid" iz Klenovca, "Sveti Martin" iz Poljane Sutlanske, "Sveti Juraj" iz Hlevnice, "Desini鎘a kubura", "Sveti Leonard", "Sveti Petar" iz Breznog, "Munja" iz Tuhlja, "Sveti Pavao" iz Pri筶ina, "Taborska kubura", "Ban Toma Erdody", "Sloga" iz Stipernice, "Grof Keglevi" iz Pregrade, "Slo緉a kubura" iz Pregrade, "Dubrova鑛i trombonjeri", "Gradska stra綼 Bakar" i "Keglevi鎒va stra綼 – Kostelska pi箃ola".

Program je zapo鑕o pucanjem podno zidina barokne crkve, a nastavljen je procesijom od kapelice svete Barbare, koju su predvodili kubura筰. Sve鑑no misno slavlje u crkvi Majke Bo緅e Vinagorske predvodio je mons. dr. Juraj Batelja, a sudjelovalo je ukupno trinaest sve鎒nika. Po zavr筫tku svete mise, 鑜anovi Hrvatskog selja鑛og pjeva鑛og dru箃va "Doktor Antun Radi" iz 緐pe Svete Marije pod Oki鎒m otpjevali su nekoliko prigodnih uskrsnih pjesama, a kubura筰 su ponovno zapucali i ozna鑙li po鑕tak kulturno-zabavnog programa. U Podru鑞oj 筴oli otvorena je prigodna uskrsna izlo綽a dje鑚ih radova, a proslavu Uskrsnog ponedjeljka na Vinagori uveli鑑o je nastup doma鎒g glazbenog sastava "F band" i Vinagorske limene glazbe.

Reklama