Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Kolumne

29.09.2011. 11:14:32 - Božidar Brezinščak Bagola

In memoriam

In memoriam BORISU KRIZMANIĆU

(19. X. 1951. -28.IX. 2011.)

Borise, hvala Ti na stvaralačkoj suradnji početkom 90-tih pri obnavljanju ogranka Matice Hrvatske u Pregradi, kad smo nadahnuti pitomim krajolicima Hrvatskog zagorja i dragim licima iz romana i pripovijedaka Janka Leskovara pokrenuli ediciju "Zagorski cvijeci".

Borise, hvala Ti na stvaralačkoj suradnji kod pripremanja i održavanja znanstvenog skupa o Janku Leskovaru 25. travnja 1992. u Pregradi, te uređivanja i objavljivanja Zbornika s tog skupa unutar izdavačkog plana Ogranka Matice hrvatske u Pregradi.

Borise, hvala Ti na pripremanju i objavljivanju Sabranih djela Janka Leskovara.

Borise, hvala Ti na objavljivanju knjige "Moja mala suputnica iz Pregrade" koja otkriva djelić bogate kulturne prošlosti grada, te objavljivanju knjige "Razdruživanje" koja sadrži crtice i priče na tragu leskovarovskih psiholoških lomova i trauma iz djetinjstva i mladosti.

Borise, hvala Ti na odvažnosti s kojom si 1992. osnovao tvrtku MATIS za grafičke usluge i izdavačku djelatnost koja je od osnivanja do danas objavila značajna zavičajna djela za grad Pregradu te susjedne općine Hum na Sutli i Desinić - djela kao što su "Vu plavem trnaci", "Grad Pregrada", "Sutla kao sudbina", "Općina Hum na Sutli", "Pred zagonetkom obiteljskog stabla" i dr.

Borise, hvala Ti na nezaboravnim druženjima, kakvo je bilo 26. listopada 2006. u prostorijama Slovenskog doma u Zagrebu, kad si zanosno govorio o kulturnom povezivanju Hrvata i Slovenaca, a za glazbeno raspoloženje pobrinuo se Tvoj miljenik i nasljednik Matija.

Borise, hvala Ti na pripremanju monografije o župi vinagorskoj koju nisi za života uspio objaviti, ali si na svom putu u raj pred župnom crkvom Majke Božje Vinagorske zacijelo mogao radosno uskliknuti: "Majko, evo me s prepunim njedrima zagorskih cvijetaka!"

Borise, na svemu Ti vječna hvala i slava!

                                  Božidar BREZINŠČAK BAGOLA

                                               zagorski književnik

Vezano

Arhiva kolumni

Reklama