Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

15.11.2018. 21:03:09 - Grad Pregrada

In memoriam: Ana Vincek

Jučer, u svojoj 82. godini života, preminula je gospođa Ana Vincek.

Ana Vincek rođena je 24. rujna 1936. godine u Seocu, mjestu u sastavu Općine Nova Kapela. Godine 1961. završila je studij na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i stekla zvanje profesora hrvatskoga jezika i ruskog jezika. Prvo radno mjesto bilo joj je u Novoj Kapeli, a od 1. rujna 1962. godine pa sve do svojeg umirovljenja 2001. godine, radila je u Osnovnoj školi Janka Leskovara u Pregradi kao učiteljica hrvatskoga jezika, a u dva mandata i kao ravnateljica škole: od 1971. do 1974. i od 1984. do 1991.godine.

Tijekom rada, osim aktivnog pristupa nastavi, kvalitetno je radila izvannastavne aktivnosti među kojim ističemo uključivanje učenika u tehničku komunikaciju. Učenike je uključivala i u rad Radiokluba "August Cesarec" Pregrada gdje su oni kvalitetno provodili svoje slobodno vrijeme stječući znanja i razvijajući primjerenu razinu vještine komuniciranja. Vodila je nekoliko radioamaterskih tečajeva i u više mandata bila predsjednica Radiokluba. Godine 1994. Ana Vincek bila je jedan od osnivača Zajednice tehničke kulture Krapinsko-zagorske županije.

Za svoj rad na ovom području primila je preko 300 domaćih i svjetskih povelja, priznanja i diploma.

Za rad s mladima na ovom izvanškolskom području Ana Vincek primila je 1998. godine Povelju o Godišnjoj nagradi Hrvatske zajednice tehničke kulture, a 2011. godine i Prvu Nagradu Zajednice tehničke kulture Krapinsko-zagorske županije za životno djelo.

Zbog naročitog isticanja među prosvjetnim djelatnicima, zapaženih postignuća u teoretskom i praktičnom radu u odgoju i obrazovanju i uživanja ugleda uzorne prosvjetne djelatnice, čestita i vrijedna čovjeka i građanina, Ministarstvo prosvjete i športa dodijelilo joj je Državnu "Nagradu Ivan Filipović" za 1999. godinu.

Godine 2001. za izniman doprinos razvoju i unapređivanju tehničkog odgoja i obrazovanja građana Republike Hrvatske, posebno mladih, uz pomoć izvanškolskih i izvannastavnih aktivnosti u prirodoslovnim, tehničkim i drugim znanstvenim područjima kojima se razvijaju sposobnosti, znanja i vještine za znanstveno-tehničko i radno stvaralaštvo, te ostvaruje tehničko opismenjivanje, osposobljavanje i usmjeravanje za izbor zanimanja u području prirodoslovlja i tehnike dodijeljena joj je Godišnja nagrada "Faust Vrančić".

Gospođa Ana bila je i jedna od glavnih suradnika Tomislava Bandule, pokretača Branja grojzdja, koji su 70- tih godina djelovali kao Turističko društvo, te reafirmirali ideju o branju grožđa kao turističkom događaju. Tada je oblikovana koncepcija manifestacije čije konture nosi i danas.

Izražavamo duboku sućut povodom odlaska gđe. Ane svim članovima njegove obitelji.

Reklama