Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Kolumne

13.05.2013. 22:33:11 - Denis Vincek

Sama sebi isplatila 13.000 kuna pomoći za doktorski studij, a svom sugrađaninu na molbu za isto takvu pomoć nije ni odgovorila

Lokalni izbori za gradska i općinska vijeća, gradonačelnike i načelnike, za manje od dva tjedna su pred nama. Vozim se svaki dan na posao iz Pregrade u Zlatar i nazad. Vidim, neke općine i gradovi su gradilišta u pravom smislu riječi u cijelome četverogodišnjem mandatu, u nekim drugim sredinama radi se užurbano sada od travnja, a ima mjesta gdje se baš i ne može primijetiti da se išta radi. Uglavnom, političari ovih dana hodaju po terenu, obećavaju brda i doline. Je li većina toga s figom u džepu? Je li neke političare uopće briga za svoje birače i žitelje svojih gradova ili općina? Bojim se da nije, nego da se bore samo za sebe i svoju veliku plaću s privilegijama. Neću o izborima.

Ali hoću o gradonačelnicima s velikim primanjima, volonterskim ili kako to već ide, koji uopće nemaju kulture i ne žele uopće razgovarati sa svojim građanima. Poznajem čovjeka iz Pregrade koji je upisao poslijediplomski doktorski studij na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Ima podršku svojih prijatelja, mladih i starijih, svoje obitelji, svojega pretpostavljenog. I svi znaju da to plaća iz svog džepa, a ne košta ga baš malo.

I rekoše mu, neka zatraži pomoć od grada. Barem da mu njegov grad pomogne u jednoj rati. Rekoše, i gradonačelnica je na poslijediplomskom doktorskom studiju, na tom istom fakultetu u Zagrebu na kojemu je i on. Gradonačelnica prima plaću tamo gdje radi i još dobiva i ne baš male pare u gradu. A sama je sebi isplatila pomoć za doktorski studij. Mislio taj moj poznanik u prvom trenutku da to nije istina, malo mu je izgledalo kako neki sukob interesa, ali dobio je papire iz kojih se i sam uvjerio da je sve što su mu rekli istina.

Na 24. sjednici Gradskog vijeća Pregrade, koja je održana 29. svibnja 2008. pod drugom točkom se razmatralo Izvješće o korištenju proračunske rezerve za 2007. godinu. Te je godine gradonačelnica podijelila 59.901,46 kuna iz te proračunske rezerve. Da, dala je jednom čovjeku 500 kuna kao pomoć za kupnju skupih invalidskih kolica, potpisala je sufinanciranje ljetovanja jednog djeteta u Velom Lošinju za 1650 kuna, sigurno nekog siromašnog djeteta. Ali, u tom popisu iskače, i to onako jako, da je sama sebi iz proračunske rezerve dala 13.000 kuna za sufinanciranje svojega doktorskog studija. Znači, sama sebi još dala ekstra novac.

A moj poznanik reče: "Znam, ne bum dobil od nje lovu. Ali, idem ipak zatražiti." I poslao on 25. veljače 2013. molbu da se i njemu isplati pomoć za poslijediplomski studij, u iznosu 10.000 kuna. Bio je skromniji. Gradonačelnica je sama sebi dala za istu stvar 13.000 kuna.

Pitate se je li dobio novac. Naravno da nije. Ta, nije ni očekivao. Dobio je povratnicu, što znači da je njegov zahtjev gradonačelnica dobila u ruke. Ne samo da nije dobio traženih 10.000 kuna nego nije dobio ni odgovor. Do dan-danas.

Složio se sa mnom i rekao da stvarno neke političare uopće nije briga za svoje birače i žitelje svojih gradova ili općina. Bori li se to njegova gradonačelnica isključivo sa sebe i svoju veliku plaću i ostale privilegije? Zaključite sami.

Arhiva kolumni

Reklama