Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

List

01.12.2008. 23:02:37 - Slavica Reiner

Sretan vam rođendan, naši stogodišnjaci!

..."Sjela sam se na klupu ispod kestena. Ne čini mi se da sam tek prvi put došla, nego da sam se od nekud vratila" ... priča nam Jelena u prošlom broju lista.

U sjeni kestena za ljetnih vrućina su se mnogi odmarali, djeca se sakupljala prije i poslije škole, a mladi dugo u noć maštali o svojoj budućnosti i pjevali za dušu. Svi smo se divili njihovim ponosito uspravnim cvjetovima u proljeće, a u jesen svakovrsnim bojama lišća. Svatko je tu mogao naći zadovoljstvo i mir. Bili ste dio nas, zajedno sa starom školom. Mnogo puta su vas pilili i sakatili, a vi ste se ponovno i opet oporavili i bili još ljepši. Bili ste najljepši klaruš svoje prijateljice škole. Zajedno ste strpljivo slušali žamor i smijeh djece i spokojno živjeli mnoge godine. Onda su vam oko pedesetog rođendana posadili neko novo drveće i trebalo je biti ljepše od vas, ali nismo bili oduševljeni. I opet prolaze godine i mnogo se toga promijenilo. Stara škola je obnovljena i počela je živjeti novim životom - čini nam se ljepše nego pred 100 godina, a vi ste opet svojim životom platili njezinu ljepotu. Zrnca klaruše su nestala, a ona djeluje tužno i osamljeno, kao mladenka bez svog najljepšeg nakita. Vi četiri pogrbljena i bolesna starca u kutu stisnuta, čekate svoj kraj s osjećajem da vam tu više nije mjesto. Ipak vam od srca čestitamo stoti (100.) rođendan kao i vašoj prijateljici školi. U mnogim našim srcima živjet ćete vječno, a o vašoj ljepoti pričat ćemo našim potomcima. Živjet ćemo u nadi da će se odgovorni za zadnja zelenila u novo oblikovanom centru grada naći koje mjesto i za kostanj. To dugujemo mnogim Pregračanima, a posebno Davoru - velikom zaljubljeniku u Pregradu čije riječi ne možemo zaboraviti: "Kostanji ne smiju otići u zaborav. Čuvajte ih i obnavljajte. Neka Pregrada bude prepoznatljva i jedinstvena baš po njima. Neka oni budu simbol našega grada."

Dragi stogodišnjaci bili ste ponos i ostajete povijest našega grada, a mi se nadamo da će vaši nasljednici 3009. godine za svoj stoti rođendan moći pričati ljepše o svojoj prošlosti.

Vaša baka...

Arhiva

Reklama