Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

List

01.12.2008. 22:37:01 - Vinko Krištić

Župa Pregrada

Pod geslom "Bijahu postojani" održan je 5. susret hrvatske katoličke mladeži ove godine u Varaždinu kojeg je pohodilo 22.000 mladih iz svih krajeva Hrvatske i dijaspore, a kojem je prisustvovalo i 40-ak mladih iz Pregrade. Nadamo se da će na sljedeći susret iz naše župe ići barem dva autobusa mladih. Župa Pregrada poznata je u Zagorju i diljem Hrvatske ponajprije po svojoj velebnoj župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije tzv. Zagorskoj katedrali. Gradnja crkve je dovršena 1818., a mnogi Pregrađani ne znaju da je tadašnji župnik bio Josip Karlo Tuškan po kojem je i obližnja ulica dobila ime. Stara crkva do tada se nalazila na padini pod Kunagorom odmah iza župnog dvora gdje se sad nalazi livada s voćnjakom. Od 1417. do danas poznata su 22 pregradska župnika, a najdulje župnikovanje zabilježio je predzadnji župnik msgr. Branimir Ivanjko (1963. - 2005.).

Došavši na mjesto župnika iz bjelovarske župe Sv. Ana vlč. Vinko Gregur primio se posla oko obnove crkve, kapelica i župnog dvora. Tako je od 2005. do danas uz pomoć biskupije, ministarstva, lokalne samouprave i župljana učinjeno puno u obnovi navedenih zdanja.  U srpnju ove godine medij 24 sata napravio je popis najboljih svećenika u Hrvatskoj i našeg župnika Vinka je postavio na deseto mjesto navodeći ga kao velikog obnovitelja mnogih zagorskih kapelica. Katoličke novine Glas Koncila u travnju su izdale reportažu na internetu i dvije stranice novina o našoj župi pod naslovom "Složno grade bolju budućnost". Spominje se da naša župa broji oko 5400 vjernika u 1300 obitelji, a od toga na nedjeljnu misu dolazi 800-injak vjernika (oko 15%). 2007. godine brojali smo 50 krštenja i 76 sprovoda (negativan prirodni priraštaj).

Poznato je da je u Hrvatskoj gotovo 80% stanovništva deklarirane katoličke vjeroispovijesti, međutim u Pregradi (kao i u ostatku Hrvatske) samo 15-ak % stanovništva redovito ide na svetu misu. Anketa na našoj web stranici je pokazala da čak 53% posjetitelja redovito ide na svetu misu, ali potrebno je uzeti u obzir i profil posjetitelja župskih internet stranica. Na internet stranicama župe (www.zupa.pregrada.hr) možete pronaći puno zanimljivih podataka o župi, galeriju fotografija, ankete, crkvene pjesme i molitve, a svaki mjesec postavlja se i novi raspored svetih misa u tekućem mjesecu kako bi vjernici što bolje bili informirani. Župske internet stranice su u prvih deset mjeseci ove godine zabilježile preko 10.000 posjeta, a broj posjeta se progresivno povećava. Za sve eventualne upite možete pronaći i telefonske i e-mail kontakte župnog dvora i urednika web stranice.

Mladi danas u svom životu ne pronalaze previše mjesta za Boga. U modi nije crkva, nego kafići i partyji do kasnih subotnjih sati što za sobom povlači spavanje u nedjeljno prijepodne i neodlazak na misu. Vrijeme je da obnovimo vjeru i pronađemo mjesto u srcu za Isusa jer samo tako ćemo se uspješno nositi sa svakodnevnim problemima i vidjeti pravi smisao vlastitog života. Pozivamo sve mlade zainteresirane za povremene susrete i druženja uz pjesmu i molitvu da posjete župske internet stranice i jave se putem kontakta. I ove godine organizirat će se tradicionalni Božićni koncert u župnoj crkvi pa pozivamo sve zainteresirane da se jave i uključe u zbor mladih, mješoviti ili dječji zbor kako bi Božićni program bio što svečaniji. Završio bih opet s geslom susreta hrvatske katoličke mladeži "Bijahu postojani...", budite i ostanite postojani u vjeri i molitvi.

Vezano

Arhiva

Reklama