Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

24.03.2011. 13:50:30 - Udruga za održivi razvoj

26. ožujka: "Sat za planet Zemlju"

Novoosnovana pregradska Udruga za održivi razvoj (UZOR) ima u cilju informirati i poticati građane na sudjelovanje u akcijama koje promiću usvajanje principa održivog razvoja kao osnovnih načela življenja. Stoga poziva sve da se ove subote priključe akciji pod nazivom "Sat za planet Zemlju".

"Sat za planet Zemlju" globalni je događaj koji se obilježava diljem cijele planete. Po peti će se puta milijuni ljudi pridružiti akciji gašenjem svjetla u svojim domovima i uredima u subotu 26. ožujka 2011. godine. Točno u 20:30 sati po lokalnom vremenu brojne svjetski najupečatljivije građevine poput Harbour Bridge u Sydneyu, Koloseja u Rimu, Eiffelovog tornja u Parizu, Buckingamske palače u Londonu ili Brandenburških vratiju u Berlinu utonuti će na jedan sat u mrak kako bi se jasno ukazalo na pretjeranu potrošnju energetskih izvora i katastrofalne posljedice takve prakse na okoliš. Ove će godine  događaj obilježiti i brojni hrvatski gradovi koji će tako stati uz bok velikim svjetskim metropolama.   Inicijativi se pismom podrške pridružio predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović pozivajući građane Hrvatske da u subotu na 60 minuta ugase svjetla u svojim domovima i tvrtkama. Ambasadori akcije u svijetu su glumice Cate Blanchett i Nicole Kidman, glazbenici Tom Jones i Chris Martin, glumac Edward Norton i nogometaš Franceso Totti.

"Zajedno naše akcije vrijede mnogo više", ističe organizator WWF-a kojemu je želja potaknuti sudionike da o klimatskim promjenama razmišljaju tijekom cijele godine pa je ovogodišnji moto "Više od sata". Inicijativi može doprinijeti svatko gašenjem svjetala posljednje subote u ožujku u 20.30 sati, ali i najmanjim aktivnostima tijekom cijele godine, poput uporabe štednih žarulja, vožnje biciklom i šetnjom umjesto vožnje automobilom...

Izvor:

www.earthhour.org

www.mzopu.hr

www.azo.hr

22.ožujka obilježen je i Svjetski dan voda 2011. čime se pokušala skrenuti pozornost na probleme vezane za vodu i vodne resurse.

Plan rada UZOR-a uključuje sudjelovanje članova na skupovima i seminarima na temu održivog razvoja. Stoga je  Udruga prisustvovala ovogodišnjem okruglom stolu povodom Svjetskog dana voda, pod organizacijom Hrvatskih voda u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, Državnim zavodom za zaštitu prirode, Državnim hidrometeorološkim zavodom i Hrvatskim društvom za zaštitu voda, održanom 17.ožujka 2011. Razlog odaziva bile su aktualne teme te stručni predavači koji su kroz predavanja i prezentacije ukratko prenjeli svoja iskustva vezana uz tu problematiku.

Reklama