Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

08.11.2011. 21:12:30 - Josip Krušlin

50 godina Hrvata u Nizozemskoj

U subotu 12. studenog u Rotterdamu se održava simpozij "Aktivni, brižni i povezani: 50 godina Hrvata u Nizozemskoj". Održat će se u crkvi Laurenskerk u Rotterdamu, a popraćen je i kulturno-zabavnim programom.

Između ostaloga, naš kolumnist Ivan Kantoci predstavit će svoju nedavno izdanu knjigu "Pisma iz Nizozemske".

U nastavku pročitajte uvodni tekst brošure koja je pripremljena povodom simpozija.

"Aktivni, brižni i povezani: 50 godina Hrvata u Nizozemskoj"

Hrvatsko iseljeništvo u ovoj zemlji htjelo bi se, povodom polstoljetnice svoje nazočnosti u Nizozemskoj, osvrnuti na aktivnost, brižnost i povezanost kao bitne značajke njihove zajednice: značajke koje su je obilježavale od početka doseljenja sve do naših dana. To djeluje poput lijeka i krijepi, a to naročito vrijedi za prve valove doseljenika, koji sad već pripadaju starijim naraštajima, pa se time pred njih, i kao Hrvate i kao Nizozemce, postavljaju nova životna pitanja.

Isticanjem vrednota kao što su "aktivnost" i "brižnost" hrvatska zajednica želi dati podstrijek i naputak mlađim naraštajima, svojim potomcima i nasljednicima, kojima želi pružiti čvrsto uporište za dalji razvoj. A uzajamna povezanost, kao temeljna vrijednost, nastavlja se i nakon 50 godina! Skretanjem pozornosti na obilježja kao što su "aktivnost" i "brižnost" cilj nam je da unutar hrvatske zajednice u Nizozemskoj pokrenemo projekt koji bi trajao otprilike 2 godine, a započeo bi u studenom 2011. proslavom dvostrukih obljetnica (50 godina od doseljenja Hrvat i 40 godina Hrvatske katoličke misije) i simpozijem pod naslovom 'Aktivni, brižni i povezani: 50 godina Hrvata u Nizozemskoj' , koji se održava 12. studenog 2011. u crkvi Laurenskerk u Rotterdamu, a popraćen je i kulturno-zabavnim programom u subotu navečer. Pred početak simpozija održat će se i razgovor za okruglim stolom posvećen hrvatskoj mladeži, uz njezino aktivno sudjelovanje. Trodnevni program proslave počinje priredbom u Den Haagu, uvečer 11. studenog 2011.,a organizira se u suradnji s Veleposlanstvom Republike Hrvatske.

U ove tri riječi 'aktivni, brižni i povezani' pokušali smo sažeti 50 godina naše povijesti, 40 godina vjerskoga okupljanja i duhovne potpore, ali i mnogo godina koje tek trebaju doći, a koje će na svojim plećima nositi nov naraštaj nizozemskih Hrvata, pred koje će se postavljati sasvim drugačija pitanja i potrebe od onih s kojima su se susretali njihovi roditelji. Činjenica je da su Hrvati ovdje došli, zadržali svoje spone s domovinom ali i pustili novo korijenje i mladice, iz kojih rastu novi oblici i hrvatstva i nizozemstva. U budućnosti želimo njegovati i sačuvati i jedno i drugo, jer čovjek ne može živjeti bez svoje prošlosti, ona mu je jedina ulaznica u budućnost. To vrijedi i za narode i zemlje, i u tom duhu slavimo ove važne obljetnice.

Zahvaljujemo na pomoći Općini Rotterdam, Biskupiji Roterdam, Hrvatskoj župi Sv. Nikole Tavelića, Veleposlanstvu Republike Hrvatske, LIZE – Nacionalnoj ustanovi za zagovor interesa južnih Europljana, našim nesebičnim pokroviteljima i brojnim volonterima i njihovim obiteljima, bez čije potpore i rada ne bismo uspjeli u našoj nakani da ove obljetnice dostojno obilježimo.

mr. sc. Mila Cerovečki
Koordinator organizacijskoga odbora

 

Brošuru možete preuzeti u PDF formatu u nastavku.

Reklama