Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

29.09.2017. 10:40:03 - Petra Vdović

Grad Pregrada ostvario prva sredstva iz EU fondova za izgradnju reciklažnog dvorišta

Otpadni papir, metal, staklo, plastiku, tekstil, električnu i elektroničku opremu te drugi problematični otpad, Pregračani će uskoro moći odlagati na novom reciklažnom dvorištu. Riječ je o investiciji procijenjenoj na oko 1,7 milijuna kuna, za koju je Grad Pregrada ostvario bespovratna sredstva u iznosu od malo manje od 1,5 milijuna kuna iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Sredstva je Odlukom odobrilo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, a radi se o prvim EU sredstvima za Grad Pregradu. 

Reciklažno dvorište bit će središnji objekt za odvojeno sakupljanje, razvrstavanje i privremeno skladištenje manjih količina posebnih vrsta otpada, na kojem je moguće odvajanje svake komponente kao buduće sirovine za reciklažu. Izgradit će se u Kolariji, pored lokacije gdje se održava izložba stoke i konja Krapinsko-zagorske županije, a prostirat će se na površini od oko 965 m². Reciklažnim dvorištem upravljat će Niskogradnja d.o.o., a sredstva za njegov rad bit će osigurana od strane upravitelja te gradskim proračunom. Pripremne radnje za realizaciju projekta započet će odmah po potpisu Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, dok se početak samih radova na izgradnji planira u proljeće sljedeće godine.  

U okviru reciklažnog dvorišta osigurat će se i tzv. "Kutak ponovne uporabe", gdje će građani donositi stvari koje im ne trebaju, kako bi ih mogli uzeti ljudi slabijeg imovinskog statusa. Stvari prikladne za ponovnu upotrebu bit će izložene u uredskom kontejneru te sklopivim stolovima postavljenim na postojećem prostoru, a u daljnjem razdoblju planira se i nadogradnja kutka na način da se proizvodi obnove, poprave, preprodaju, ponovno proizvedu te nadograde. 

Projekt je u potpunosti u skladu s principima održivog razvoja, zaštite i poboljšanja kvalitete okoliša jer smanjuje količinu otpada koja se odlaže u prirodu te se povećava sortiranje i ponovna uporaba

 

Reklama