Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

03.03.2018. 13:21:50 - Petra Vdović

Kostelska pištola-Keglevićeva straža održala svoju godišnju skupštinu

Udruga Kostelska pištola-Keglevićeva straža prošlu je subotu, 24. veljače, održala u Pregradi svoju godišnju skupštinu.

Sjednicu je otvorio predsjednik udruge Josip Krog, a nakon izbora radnih tijela podnesen je izvještaj o radu udruge za 2017. godinu, kao i financijski izvještaj. Keglevićeva straža Kostel, koja je ujedno i povijesna postrojba Krapinsko-zagorske županije, u prošloj je godini sudjelovala u svim značajnijim protokolarnim i povijesnim aktivnostima, kao što je polaganje vijenaca i nastupi na manifestaciji "100% zagorsko" u Zagrebu i Rijeci. Osim toga, udruga je odradila i velik broj nastupa u suradnji s drugim povijesnim postrojbama i kuburaškim društvima. Tako su kuburaši iz Kostela sudjelovali na Festi sv. Vlaha u Dubrovniku, Grgurevom u Požegi, Danu Zrinskih i Frankopana u Čakovcu, Turopoljskom Jurjevu, 25. smotri kuburaša u Zaboku te na pomorskim bitkama u Bakru i Senju i na bitci u Svetvinčetu. U suradnji s Europskim savezom vojnih povijesnih postrojbi Kostelska pištola sudjelovala je na Generalrapportu u Bad Saulgauu u Njemačkoj te na Carskom baru u Kornenburgu u Austriji, a u suradnji sa Savezom povijesnih postrojbi hrvatske vojske Keglevićeva straža bila je dio natjecanja "Prvi za Hrvatsku" Oružanih snaga Republike Hrvatske u Kninu, hodočastila je u nacionalna svetišta Sv. Josipa i Mariju Bistricu, posjetila Škabrnju te sudjelovala u obljetnici 20 godina Vojnog ordinarijata

U vlastitoj organizaciji, udruga je organizirala druženje starih streljača u Velikom tjednu, manifestaciju Kostelska Uskrsna pištola, sportsko-zabavni događaj Dani Kostela te čišćenje Kostelgrada i prostora oko crkve sv. Mirka. Uz pomoć županije, udruga je nedavno nabavila i vlastito kombi vozilo.

Godišnjoj skupštini Kostelske pištole-Keglevićeve straže prisustvovao je gradonačelnik Marko Vešligaj, koji je pozdravio sve okupljene i pohvalio rad udruge te župan Željko Kolar, kojemu je tom prilikom uručeno priznanje za potporu koju daje povijesnoj postrojbi.

Reklama