Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

16.02.2015. 19:25:22 - PPKZŽ "Kostelska pištola - Keglevićeva straža"

Kostelska pištola na inauguraciji predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović

Kao što smo najavili, Povijesna postrojba Krapinsko-zagorske županije "Keglevićeva straža Kostel" sudjelovala je u inauguraciji prve Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. Postrojbu su predstavljali Nad Kosteljan Danijel Drenški, Kosteljan Milan Flegar, Kosteljan Nino Stančić Vidrač i stjegonoša Tomislav Bolarić.

U vojarni Tuškanac sjedištu Počasno-zaštitne Bojne GS OSRH dočekao nas je pukovnik Mijatović koje je cijelu ceremoniju inauguracije glede povijesnih postrojbi držao pod svojom komandom. Obučeni u svoje odore uputili smo ka Trgu svetog Marka na generalnu probu Inauguracije Predsjednice RH. Tamo su već bile pojedine postrojbe uz mnoštvo ostalih izvođača. Generalna proba pod palicom redatelja Krešimira Dolenčića odrađena je vrlo dobro, no međutim svi smo znali da će drugog jutra sjesti sve na svoje mjesto i neće biti mjesta pogrešci.

U nedjelju u pet ujutro uputili smo se prema vojarni Tuškanac, kako bi sve bilo spremno za sigurnosni pregled prije dolaska na Markov trg. U 9 sati bila je prva proba svih povijesnih postrojbi kojima je zapovijedao nadnarednik Posavec, zapovjednik počasne satnije PZB-e.Još jedna zadnja proba bila je netom prije dolaska Predsjedince RH u 11:30.U podne Predsjednica Republike Hrvatske prolazi kroz špalir povijesnih postrojbi te uz počasni pozdrav naše postrojbe i ostalih postrojbi dolazi pred glavnu pozornicu. Naš posao tu nije došao kraj, uputili smo se pred palaču Dverce, u kojoj smo uz povijesne postrojbe napravili špalir kroz koji su prošle sve diplomatske delegacije i strana izaslanstva koji su bili gosti Predsjednice. Ne treba ni napominjati kako su strani dužnosnici bili oduševljeni prezentacijom hrvatske povijesti. Uslijedilo je zajedničko slikanje ispred Crkve Svetog Marka na svečanoj pozornici gdje je položena prisega predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović. 

Nakon zadnjeg postrojavanja na Markovu trgu prošlo je 18 godina, vjerujemo da će Predsjednica to raditi puno češće, kao što je to bilo danas.

Nama je bila čast i ponos predstavljati Krapinsko-zagorsku županiju.

Više fotografija možete pogledati na našoj Facebook stranici.

Reklama