Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

21.02.2007. 19:53:57 - Ivan Pogačić

Kulturni hattrick u Pregradi

Teško je ukratko opisati što se sve dešavalo ovaj tjedan u Pregradi. Budući da je stranica još u izradi, mislim da još ne može primiti toliko podataka koliko je događaja bilo ovih dana, pa ću pokušati biti što kraći (zlobnici će reći, neće ti biti teško, pa takav si po cijelom tijelu).

Prvo pitanje koje se postavlja je... "Kaj je to za naslov?", zatim, neki će se vjerojatno pitati... "Kaj je to hattrick?, oni koji su prvi puta došli na našu stranicu, vjerojatno će reći... "Kaj je to Pregrada?, a znam i neke ljude koji će pitati... "Kaj je to kultura???! Ja ću odgovoriti samo na drugo pitanje (zlobnici: "kad na ostale odgovor ne znaš!"). Hattrick je izraz koji se upotrebljava prije svega u nogometu, kada jedan igrač postigne 3 pogotka i samim time pokazuje kvalitetnu nadmoć nad protivnikom.

A hattrick je na terenu kulture, ovaj tjedan, postigla Pregrada protiv Zlobnika, i to onih koji su govorili kako se kod nas ništa ne događa, koji su pisali razne gluposti u novinama, koji su govorili da će nam drugi doći i "spasiti fašnik".

Prošla je subota i 19h kada su prvu akciju u kino dvorani izveli mladi iz HSS-a. Oni su naime na krilima svoje novoizabrane i ambiciozne predsjednice Nevenke, doveli mladu glumicu, koja je uz pratnju prijatelja na gitari i naših "Kmeta", ispričala priču o njenom zamišljanju prave ljubavi.

E sad, da ne bi pričali da sam ja na ovim stranicama postavljen da kontriram jednom našem cijenjenom Pregradskom novinaru (D.V.) i da samo pišem lijepe i pozitivne stvari, malo ću se kritički osvrnuti na prije spomenutu predstavu, odnosno monolog "Kompas u grudima".

Za sve su krivi profesor Krokan i njegovi đaci i neki njihovi prethodnici - oni su, naime razmazili Pregradsku publiku svojim hardcore humorom. Baš je ta, humorom nezasitna, publika u subotu očekivala isto. Razočarali su se kad je mlada glumica Svjetlana počela pričati o ... ljubavi (vjerojatno im to nije interesantna tema). I ma koliko se god ona trudila animirati i uvesti tu publiku u svaku svoju priču, to joj nije polazilo za rukom sve do posljednje priče o prijatelju Paji. Tek tu su gledatelji shvatili da bit predstave nije samo humor, već ... osjećaji!

Baš kad je Joža fotografiral Svjetlanu u ovoj pozi, Krokan, koji je sjedio pokraj mene, povjerio mi se rekavši: "Kad Joža stavi ovu sliku na internet, imal bum na kaj masturbirati cijelu noć" (normalno on je to rekao sa riječju koja počinje na D...)

Dok smo s nestrpljenjem očekivali što se na kraju desilo tom njenom prijatelju koji se, po svoju djevojku iz snova vratio u Litvu (autostopom), vidjelo se da Svjetlana zna pričati priču tako da drži čovjeka u neizvjesnosti. Pohvale mladoj glumici, ali i organizatorima, jer trebalo je mnogo hrabrosti da bi se u Pregradi izvela predstava koja nije isključivo humorističnog sadržaja. Nisam pohvalio "Kmete"- pohvalit ću ih kasnije, jer, nastupali su i u nedjelju.

Lokalni Šerf Tuna the kid (ovo the kid je zbog visine) i misice

U publici su se mogli naći i neki članovi Foruma mladih SDP-a, koji su, nakon predstave, na obnovljenoj galeriji Doma kulture, priredili već tradicionalni "ples pod maskama". Svojim dolaskom uzvratila im je ranije navedena predsjednica mladih HSS-a. Oni neupućeni u politiku reći će : "pa mladi iz HSS-a i SDP-a buju koalirali!". Ja ću im odgovoriti: "Dajte se skoncentrirajte!". Ali..., ovu subotu oni i jesu nesvjesno "koalirali" i tako su zajednički, kulturno, društveno i zabavno uzdigli Pregradu. I kad bi to stalno radili, pa mi (Švicarci) iz Zefre ne bi trebali ni prstom mrdnuti. No vratimo se mi na galeriju, na kojoj me je, moram priznati, iznenadio mali broj maskiranih. Tako su gotovo pa svi osvojili neku od nagrada. Silvija i Sandra koje su bile maskirane u missice (a male su im sisice), se i nisu baš našle u ulozi (možda bi bilo drugačije da su lentu stavile preko lica), pa su se tako "morale zadovoljiti" sa nagradom miss simpatičnosti (tu nagradu su pošteno zaslužile), odnosno rundom na šanku. Sheena kao Dobra vila osvojila je... srca mnogih muškaraca na galeriji, kao i od polumaskiranog Tumpe (njega sam izdvojio jer baš i nije neki muškarac). Počasnu nagradu Najvećih Luzera su na kraju u žestokoj konkurenciji podijelili "Stare sove- sviramo po svadbama" i ja kao mutant Nindža kornjača. Treće mjesto, odnosno, crvenu nit koja je pronađena u Pregradi, u ruke je dobio predsjednik mladih SDP-a Hrvatske, koji se maskirao u Medicinsku sestru. Drugo mijesto, iliti knjigu i DVD političkog karaktera osvojio je Vrag iz Slovenije. A prvu nagradu od "generalnog promicatelja SDP-a" Heinikena (vidite onu zvijezdu na flaši), odnosno litru istoimene pive u ruke je primio, a zatim i popio (i podijelio)...

Moram spomenuti i Ifkicu koja je slikala skoro pa sve slike, jer se Joža, "zamaskirao" u Pijanca (Laž! To je bilo samo u početku; kasnije sam glumio Repera, op. J.K.)! Rezime - malo maskiranih, dosta nemaskiranih, puno dobrih vibracija i odlična fešta!!!

2-0 za Pregradu protiv Zlobnika.

A najljepša akcija i konačni hattrick bila je u organizaciji neregistrirane fašničke udruge. Kad bi se ocjenjivalo na ljestvici od 1-5, ono što su oni učinili zaslužilo bi 9.5! Sad vi postavljate pitanje: "A zakaj ne 10?"! Napisat ću nešto kasnije.

Kmeti

Kmeti

Krenimo redom, na pozornicu su prvo, kao i dan ranije, izašli "Kmeti". Prije sam napisao da ću ih kasnije pohvaliti - mada su i imali isti repertoar kao i u subotu, meni su i u nedjelju bili odlični, a gledatelji u dvorani, koja je sada bila popunjena i više nego do posljednjeg mjesta, bili su oduševljeni. Stvarno su prava "klapa", a kad smo kod klape, onda mislim da je ona od gosp. Večerića najbolja.

Brijačnica

Moram priznati da sam bio malo skeptičan kad mi je prije nekoliko tjedana gosp. Večerić rekao da će za ovaj fašnik napraviti odličnu predstavu, u kojoj će mjesto radnje biti brijačnica, a zatim i "Naša mala klinika". Mislio sam, pa kakve veze ima brijačnica i klinika, i kak to može biti odlična predstava. Ispalo je da sam bio totalno u krivu i da mojoj skeptičnosti u ovom kontekstu nije smjelo biti mjesta, ali isto tako ispalo je i da je gosp. Večerić bio u krivu kad je tvrdio da će predstava biti odlična - naime bila je fenomenalna.

Klinika

Klinika

Sad ću se pokušati izvući i opravdati svoju skeptičnost, da ne bi ispalo da sam ograničen iliti po domaći - zamekjen. Naime, mi smo u Pregradi naučeni na predstave sa jednim činom, odnosno nekoliko nas dođe na pozornicu i rade budale od sebe i od drugih. Tako je koncipiran "Prof. Krokan i đaci", ali i nekadašnja "Brijačnica" i "Skupština". I baš me je zato iznenadila prva prava Pregradska predstava koju sam ja vidio. Normalno, još sam mlad pa ih nisam mnogo ni vidio- vjerujem da su, "dok sam ja bil mali", a i prije, često igrale baš takve, prave predstave. Eto pokušao sam se izvući na svoju mladost - uspio, ne uspio, to vi odlučite.

Policajec

Policajec

Ali vratimo se mi na "Brijačnicu u 3 čina". Prije svega moram istaknuti da sam prisutstvovao generalnoj probi i reći ću vam iskreno da gosp. Kramarić i nije "bil baš nekaj". A onda, na predstavi - jednostavno je briljirao. Ne samo da je odlično odglumio i utjelovio policajca, već mu je i svaka fora odlično uspjela - kad god bi tražio Maloga (gosp. Večerić) da ga ispederira, publika bi doslovno pukla od smijeha. Bio je toliko komičan da je i samom pojavom na pozornici, izazivao smijeh i vjerujem da će svi još dugo pamtiti policajca Kramarića pod imenom Mile. Na istoj toj probi meni najbolji bio je gosp. Kamenski, i mada mu fora sa kremicom na koju sam se je skoro popišao, u samoj predstavi nije uspjela "kak treba", on je još uvijek bio jedan od najboljih. U cijelu priču, odnosno prvo u brijačnicu, a onda i u kliniku dobro se uklopio i Ivek Šoštar (pod tim imenom krije se gosp. Ljukać). Odlična je bila i Martina Martinkec, nekad (u srednjoj školi) poznata kao Martinator, sad se je krasno snašla i u ulozi seksi praktikantice Žakline. Gosp. Martinko bio je sjajna poveznica između činova, dobivši u prvom srčani udar, zatim se u klinici oporavio, da bi na kraju svoju brijačnicu predao Malom i pritom ga naučio piti! U tom drugom činu koji se odvijao u klinici definitivno najbolji bio je gosp. Javornik kao pacijent Zadro. Ne da ga je "skinul do kraja", već je bio i barem tri puta bolji. Do dan danas ne mogu odlučiti tko je mi bio najbolji glumac u predstavi - on ili gosp. Večerić. U klinici odličnu rolu izveli su doktori (gosp. Martinkec i Vdović), za koje je dan prije gosp. Večerić rekao da se njih najviše boji, ali bili su fenomenalni, isto kao i gosp. Kolar u ulozi Šemsa. Kao jako dobra glumica pokazala se Helga ili Sheena ("mala od Javornika"- geni rade svoje), koju ćemo od sad malo više angažirati u Zefrinim predstavama. Jednostavno u cijeloj priči nije bilo slabe karike. Na kraju je gosp. Večerić koji je i napisao scenarij i sjajno vodio cijelu ekipu kroz predstavu, rekao da im se oprosti za greške, jer su oni ipak samo amateri (ja mu, a i vi nadam se, u to uopće nisam povjerovao). Male nedostatke su znalački sakrili, međusobno su se pokrivali i pokazali da su pravi tim. Svaka čast!

A sad se pitate zašto sam tu nedjelju, ranije, ocijenio sa 9.5 od mogućih 5, a ne sa 10. Pola ocjene skinuo sam zbog - Ede Vujića. Da se odmah razumijemo - gosp. Vujić je svoj posao odradio profesionalno i izvanredno. On stvarno zna nasmijati publiku, pa uostalom, jedan je od najboljih komičara u Hrvatskoj, ali po mom mišljenju (a i mnogih s kojima sam razgovarao, pa i njega samog), on u ovoj priči o Brijačnici jednostavno nije bio potreban. Žalosno je da se nema povjerenja u domaće ljude, u nas Pregrađane, a po ko zna koji put pokazalo se da imamo sposobnih i kvalitetnih ljudi, kojima samo treba dati šansu, a oni sigurno neće razočarati!

Na kraju su "maškare" s "Huma" pokušale isprovocirati scenu služeći se lažnim tvrdnjama iz novina, ali su ih glumci lagano "sprašili" pa su ovi posramljeno otišli s pozornice.

Nakon predstave nasmijane gledatelje, ispred kino dvorane zabavljali su Optimisti zagorja (oni Šlogarovi), dok su civilni vojnici uz malu pomoć nekoliko Zefraša dijelili krafne u ime Grada, ali i prvoklasno buteljirano vino, koje su donirali naši višestruko nagrađivani vinari.

Znam što će mnogi od vas sad reći: "Da, da, bilo je dosta toga ovaj vikend, a sad do Berbe opet nebu nič!". To naravno nije istina, jer na redu su opet Zefraši koji već ovu subotu na galeriji Doma Kulture organiziraju slušaonu 60ih (Elvis, The Beatles, ...), a tjedan kasnije se sprema najbolji koncert na području naše županije. Nastupaju 2 najjača benda iz Pregrade (Stare sove ex. Riversi i grupa Delay), a u goste nam dolaze i The Humsky. Čekaju nas prave fešte. Nemojte reći da niste znali i dođite!

Reklama