Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

06.11.2017. 10:39:57 - Krapinsko-zagorska županija

Obilježeno 5 godina rada SOS telefona za žrtve nasilja u Krapinsko-zagorskoj županiji

U prostorijama Centra za mlade i nezavisnu kulturu u Zaboku prošli je petak obilježeno pet godina rada SOS telefona za žrtve nasilja u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Kako je istaknula zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek, sama inicijativa za pokretanje SOS telefona za žrtve nasilje u našoj županiji krenula je od predsjednice Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova u prošlom mandatu Tajane Broz, s ciljem da se pomogne i da u našoj županiji bude što niža stopa nasilja u obitelji. "Tom su cilju pridonijele voditeljice i sve volonterke koje punim srcem rade na SOS telefonu to mogu reći da danas svi zajedno obilježavamo jednu vrlo emotivnu godišnjicu", rekla je zamjenica župana Petek te zahvalila i svim ostalim institucijama na suradnji u prevenciji nasilja, ali i na ublažavanju njegovih posljedica.

Brojne okupljene na obilježavanju pete obljetnice SOS telefona za žrtve nasilje u Krapinsko-zagorskoj županiji, među kojima su bili i potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić te zamjenica gradonačelnika Zaboka Valentina Đurek, pozdravila je i voditeljica SOS telefona Nina Očko koja je istaknula kako je telefon danas dostupan 30 sati na tjedan. "Tu je fiksna i mobilna linija, a stalno smo dostupni putem e-maila i Facebook stranice. Naš tim čine volonterke koje dolaze prema unaprijed predviđenom rasporedu te jedna voditeljica", rekla je voditeljica SOS telefona za žrtve nasilja KZŽ.

Inicijatorica pokretanja SOS telefona Tajana Broz istaknula je kako je telefon krenuo u rad uz pomoć Krapinsko-zagorske županije, tadašnjeg župana Siniša Hajdaš Dončića i njegove zamjenice Sonje Borovčak.  "U početku smo bili oslonjeni na volonterski rad, danas imamo zaposlenu socijalnu radnicu, no volonterke i dalje obavljaju velik dio posla. Tijekom ovih godina smo, uz izravnu podršku ženama, provodili i brojne prevencijske projekte, posebice prevenciju nasilja u vezama mladih, ali i radili smo dosta i na ekonomskom osnaživanju kroz radionice za nezaposlene žene",  rekla je Tajana Broz te zahvalila svima koji su do sada sudjelovali u radu SOS telefona i onima koji će to raditi i dalje.

U sklopu obilježavanja dodijeljene su i prigodne zahvalnice za doprinos radu SOS telefona.

SOS telefon za žene žrtve nasilja Krapinsko-zagorske županije započeo je s radom u listopadu 2012., a zbog iskazanog interesa pozivateljica za izravnim savjetovanjem u siječnju 2017. godine otvoreno je i Savjetovalište za žene žrtve nasilja Krapinsko-zagorske županije. Rad SOS telefona provodi ga Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje u suradnji s Krapinsko-zagorskom županijom i Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Krapinsko-zagorske županije.  Linija je danas dostupna ponedjeljkom, srijedom i petkom od 9:00 do 15:00 sati na broju 049/ 639 281 te utorkom i četvrtkom od 12:00 do 18:00 sati na broju 091/639 2810, svakodnevno putem e-maila: sos@cesi.hr i na Facebook stranici: sos telefon, a i osobno na adresi Trg hrvatske kraljice Jelene 6 /Stara škola (nekadašnji mikrobiološki laboratorij) utorkom i četvrtkom od 10:00 do 12:00 sati ili po prethodnom telefonskom dogovoru.

SOS telefon za žrtve nasilja je u dosadašnjem radu imao 994 izravna korisnika, od čega se nešto više od 250 odnosi na telefonska i osobna savjetovanja. Održano je i pet pravnih tribina, preko 10 dodatnih i preventivnih aktivnosti te više od 60 medijskih predstavljanja, s 10.500 neizravnih korisnika i korisnica putem letka, te 47 tisuća neizravnih korisnika i korisnica putem medija. U više od 90 posto slučajeva na telefon se javljaju pozivateljice, najčešće dobivaju i traže uslugu savjetovanja (46 posto) i informiranja (25 posto). U gotovo tri posto slučajeva zatražena je usluga smještaja i ostvarena. U većini slučajeva zove sama žrtva nasilja (76 posto) te član ili članica obitelji (10 posto). Pozivateljice najčešće zovu zbog psihičkog nasilja (86 posto).

Reklama