Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

04.04.2017. 09:43:46 - OŠ Janka Leskovara

Održana Večer znanosti

U petak 31. ožujka, u Pregradi je održana manifestacija Večer znanosti, zabavni i edukativni projekt u organizaciji OŠ Janka Leskovara, Pregrada, OŠ Viktora Kovačića, Hum na Sutli i Gradske knjižnice Pregrada, kojim se nastoji popularizirati znanost i potaknuti djecu na istraživanje svijeta koji ih okružuje.

U sklopu manifestacije, Korado Korlević, istaknuti hrvatski astronom i lovac na asteroide te pokretač Zvjezdarnice Višnjan, održao je dva predavanja u Gradskoj vijećnici. Teme predavanja bile su svjetlosno onečišćenje i put u svemir. Također, u galeriji Gradske knjižnice posjetitelji su mogli pogledati izložbu astrokarikatura autora Davora Lackovića.

Centar svih događanja Večeri znanosti bile su istraživačke točke i znanstvene radionice postavljene ispred Gradske knjižnice. Raznolikosti tema i radionica doprinijeli su mnogi vanjski suradnici. Udruga eSTUDENTsudjelovala je s četiri točke: Foldscope i šivanje bakterija, Duga i boje, Glazbena olovka i Voćna baterija. Mozgaonica je na svom štandu predstavila igre mozgalice, a Šumarski fakultet temu "Šumu upoznaj, drvo prepoznaj". Učenici i učitelji iz OŠ Viktora Kovačića, Hum na Sutli ponudili su posjetiteljima matematičke igre i perceptivne varke.  Srednja škola Pregrada pokazala je kako možemo učiti kemiju, fiziku, biologiju i informatiku na drugačiji način, dok se OŠ Janka Leskovara iz Pregrade predstavila s tri točke: Mali GLOBE; Vulkanska kemija i Lava lampe. Također su sudjelovali mali znanstvenici iz Dječjeg vrtića "Naša radost", Pregrada. Učiteljice kemije iz OŠ Janka Leskovara, Pregrada, OŠ Viktora Kovačića, Hum na Sutli i OŠ Side Košutić, Radoboj zajedno su pripremile učenike da predstave temu pod nazivom Ugljikov dioksid.

Manifestacija je završila provjerom znanja posjetitelja u kvizu koji je održan u čitaonici Gradske knjižnice Pregrada. U kvizu su se natjecale četiri ekipe učenika i odraslih posjetitelja iz Pregrade i Huma na Sutli. Pobijedila je ekipa učenika iz Pregrade te su njima, kao i svim sudionicima kviza podijeljene prigodne nagrade.

Realizaciju manifestacije podržali su mnogi sponzori: Grad Pregrada, Krapinsko-zagorska županija, Vetropack d.o.o., Foton, Ultima d.o.o., Kostel Promet d.o.o., Potočki promet d.o.o., Presečki grupa d.o.o., Udruženje obrtnika Pregrada, Hum na Sutli i Desinić, Termo-plin, Etim, Niskogradnja, Školska knjiga i Alfa. 

Reklama