Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

12.03.2018. 17:36:07 - Glazbena škola Pregrada

Orkestar mladih glazbenika vraća se u Pregradu gdje će održati prigodni korizmeni koncert

Orkestar mladih glazbenika s Muzičke akademije vraća se u Pregradu. U crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u petak, 16. ožujka s početkom u 19 sati održat će korizmeni koncert na kojem će izvesti jedno od kapitalnih djela klasične glazbe "Stabat Mater" Giovannija Battiste Pergolesija.

Legendarno Pergolesijevo djelo za sopran, alt, gudački orkestar i basso continuo, skladano za obrede meditacije na Veliki petak u čast Djevice Marije, izvodit će solistice Ivana Krajina Barun (sopran), Martina Menegoni (mezzosopran) i Orkestar mladih glazbenika, uz dirigenta Mara Ricu.

Diplomirana sopranistica Ivana Krajina Barun osvojila je nekoliko nagrada na državnim natjecanjima, usavršavala se u Bratislavi i Beču, održavala koncerte u Hrvatskoj i inozemstvu, a trenutno djeluje kao vokalna pedagoginja i stalna članica Zbora HRT-a. Mezzosopranistica Martina Menegoni se po završetku Muzičke akademije usavršavala u inozemstvu, gdje često nastupa. Redovita je gost solistica u HNK u Zagrebu, a nastupila je i diljem Hrvatske kao solistica uz Zagrebačku Filharmoniju, Simfonijski orkestar HRT-a i dr. Surađuje s Wien International Soloists Ensemble i solistica je ansambla Lazarus koji se bavi izvođenjem glazbe hrvatskih kompozitora diljem i izvan Hrvatske.

Na inicijativu dirigenta Mara Rice prošle je godine osnovan Orkestar mladih glazbenika. U potrazi za iskustvom sviranja u orkestru, zainteresirani studenti okupili su se i osnovali udrugu kako bi promicali njegovanje glazbene kulturne baštine među mladima. S nekoliko nastupa iza sebe, smatraju da je najbolje učiti sviranjem, osobito tijekom ovakvih suradnji s iskusnim izvođačima.

Reklama