Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

14.05.2018. 08:09:55 - Grad Pregrada

Osnovna škola Janka Leskovara i Srednja škola Pregrada stekle dijamantni status međunarodne Ekoškole

Nakon 14 godina kontinuiranog provođenja programa Eko-škole, Osnovna škola Janka Leskovara i Srednja škola Pregrada stekle su dijamantni status. Svečanost dodjele Dijamantnog certifikata održana je u petak, 11. svibnja u Zagrebu u organizaciji Hrvatskog povjerenstava Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš, čemu je prisustvovala ravnateljica OŠ Zdravka Žiger Žgela, eko- koordinatorica  osnovne škole, Nikolina Ljubić, ravnateljica Srednje škole Pregrada, Vilmica Kapac,  ravnateljica Dječjeg vrtića "Naša radost" Pregrada, Gordana Krizmanić, eko- koordinatorica dječjeg vrtića, Kristina Špiljak, te zamjenica gradonačelnika Grada Pregrade, Gordana Križanec Ružić.

Tom prilikom je i Grad Pregrada primio posebnu plaketu kao izraz zahvalnosti za sudjelovanje u troškovima ovog korisnog programa, širenju ekološke svijesti u Hrvatskoj te osiguranju bolje ekološke budućnosti, dok je Dječji vrtić "Naša radost" primio certifikat za odrađeni projekt " Veliki lov na biljke".

U obje škole, ali i Dječjem vrtiću "Naša radost" koji je status međunarodne Eko-škole stekao 2016. godine, posebna se pažnja posvećuje očuvanju i uređenju okoliša oko škole, kao i educiranju djece i mladih po pitanjima zaštite okoliša. Ovom prigodom OŠ  Janka Leskovara uključena je u projekt "Eko-paket" te Dane kruha - dane zahvalnosti za plodove zemlje i Mi jedemo odgovorno - We Eat Responisible, kao i Srednja škola Pregrada, koja uz ove projekte  sudjeluje u projektima "Jedemo lokalno, mislimo globalno", "Stilovi prehrane", "Škola koja promiče zdravlje" i u ekološkom kvizu 'Lijepa Naša', na kojem redovito ostvaruje zapažene rezultate. Prošle godine učenici su na kvizu osvojilo drugo mjesto, dok su ove godine bili vrlo dobri četvrti.

Cilj programa Ekoškole je ugradnja odgoja i obrazovanja za okoliš i održivi razvoj u sve segmente odgojno-obrazovnog sustava i svakodnevni život učenika, nastavnika i drugih djelatnika škole.  Program jasno određuje i usmjerava način na koji se nastavni sadržaji o zaštiti okoliša, koji su dio redovnog nastavnog plana i programa, primjenjuju u svakodnevnom životu škole. Ovakav pristup pomaže učenicima, u svijesti svakog od njih, shvatiti kolika je važnost zaštite okoliša. Posebna pozornost posvećuje se pitanjima smanjivanja i zbrinjavanja otpada, racionalnog korištenja energije i vode i uređivanju školskog okoliša.

Nacionalni koordinator Ekoškola u Republici Hrvatskoj je Udruga Lijepa Naša, najveća ekološka udruga u Republici Hrvatskoj, koja je svojim brojnim članstvom prisutna i izvan njezinih granica. Udruga je hrvatskoj javnosti poznata po svom organiziranom ustrojstvu na državnoj razini, projektima i programima odgoja i obrazovanja za okoliš i održivi razvoj. Na međunarodnoj razini, Lijepa Naša službeni je predstavnik Republike Hrvatske u Međunarodnoj zakladi za odgoj i obrazovanje za okoliš.

Reklama