Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

16.11.2015. 09:41:54 - GDCK Pregrada

Planinarenjem na Kunagoru protiv dijabetesa

Povodom obilježavanja 14. studenog - Svjetskog dana šećerne bolesti, članovi Kluba dijabetičara Pregrade, Huma na Sutli i Desinića (koji djeluje kao savjetovalište pri Crvenom križu Pregrada), organizirali su planinarenje na Kunagoru radi podizanja svijesti o opasnostima koje ta bolest nosi. Članovima Kluba pridružili su se i drugi članovi Crvenog križa, a na svježem zraku u prirodi, uz tjelesnu aktivnost i zdravu hranu, glazbu, pjesmu i ples - dobra je zabava zagarantirana!

Dijabetes (šećerna bolest) je poremećaj metabolizma karakteriziran kroničnom hiperglikemijom (visoka razina glukoze u krvi) zbog poremećaja izlučivanja hormona inzulina, djelovanja inzulina ili oboje. Bolest se pojavljuje u najčešće dva oblika: tip 1 i tip 2.

Tip 1 dijabetes je stanje koje može nastati u svim starosnim dobima. Gušterača u ovom slučaju ne izlučuje dovoljno hormona inzulina, ili ga ne izlučuje uopće – osoba je je tada podvrgnuta inzulinskoj terapiji. Kod tipa 2 dijabetesa, najrasprostranjenijeg tipa ove bolesti, gušterača proizvodi hormon inzulin, ali u nedovoljnoj količini, ili je organizam rezistentan (otporan) na inzulin, te je on stoga neefikasan u "pospremanju" glukoze (šećera) iz krvi u stanice organizma. Osim tipa 1 i 2, dijabetes se može pojaviti i u trudnoći (gestacijski dijabetes) ili u osoba treće životne dobi (starački dijabetes). Dijabetes, ako bolest nije dobro liječena, može uzrokovati niz drugih bolesti i komplikacija, a u krajnjoj liniji i gangrenu, sepsu, pa i smrt.

Danas je u Hrvatskoj (prema posljednjim podacima CroDiab registra) preko 240 000 osoba oboljelih od šećerne bolesti, a ako uzmemo u obzir i one koji još nisu otkriveni, procjenjuje se da u našoj bolesti živi čak 350 000 osoba koje boluju od dijabetesa.

Što utječe na nastanak bolesti?

  • prekomjerne tjelesne težine, a posebno osobe čija prekomjerna težina je distribuirana uglavnom oko struka,
  • prehrana bogata šećerima, a siromašna vlaknima, procesuirana hrana, prehrana s visokim glikemijskim indeksom,
  • sjedilački način života, nedovoljno tjelesne aktivnosti,
  • stres,
  • genetska predispozicija.

Želja je i nastojanje članova Kluba dijabetičara da se ovakvo druženje i obilježavanje Svjetskog dana šećerne bolesti održi i svake sljedeće godine, ne samo radi podrške osobama koje su već oboljele od ove bolesti, već i radi podizanja svijesti i informiranja zajednice o učestalosti i broju oboljelih, kao i o potrebi kontrole zdravlja i primjeni zdravih načina života kod zdravih pojedinaca, a u svrhu prevencije pojave ove bolesti.

Reklama