Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

11.07.2016. 11:26:51 - Grad Pregrada

Pregrada iznad prosjeka u transparentnosti proračuna

Institut za javne financije predstavio je rezultate istraživanja transparentnosti proračuna jedinica lokalne i regionalne (područne) samouprave.

Grad Pregrada u ovom istraživanju dobio je 4 od maksimalnih 5 bodova i tako se našao iznad prosjeka gradova u Hrvatskoj koji iznosi 3,05 te je ujedno, uz Zlatar i Klanjec, najbolje ocijenjeni grad u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Gradonačelnik Marko Vešligaj istaknuo je zadovoljstvo dobivenom ocjenom te za sljedeću godinu najavio objavu proračunskog vodiča za građane, koji nedostaje do ocjene 5.

IJF je istraživanje proračunske transparentnosti županija, gradova i općina proveo u razdoblju od studenog 2015. do ožujka 2016. godine na svih 576 hrvatskih lokalnih jedinica, koje su ovisno o broju javno objavljenih proračunskih dokumenata ocjenjivane od najmanjih nula do najvećih pet.

Riječ je o pet ključnih dokumenata: godišnjem izvršenju za 2014., polugodišnjem izvršenju za 2015. te prijedlogu proračuna, izglasanom proračunu i proračunu za građane za 2016. Godinu. U obzir su uzeti samo dokumenti koji su bili dostupni u navedenom razdoblju i to na dan pretraživanja mrežne  stranice, ali ne i naknadno objavljeni dokumenti.

Istraživanjem je utvrđena najviša transparentnost na razini županija, s prosječnom ocjenom 4,3, dok su najnetransparentnije općine, s prosječnom ocjenom 2,04.

Reklama