Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

02.05.2012. 19:39:31 - Josip Krušlin

Pregrada je najgori grad u županiji i drugi najgori u državi po pitanju transparentnosti

GONG je ovih dana predstavio istraživanje transparentnosti jedinica lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj. Grad Pregrada je u tom istraživanju prošao izrazito loše te smo najgori grad u županiji po pitanju transparentnosti i drugi najgori grad u državi.

Na stranicama s detaljima istraživanja mogu se pronaći točni  pokazatelji po kojima Grad Pregrada zauzima 280. mjesto od ukupno 363.

Od ukupno 57 pokazatelja, Grad Pregrada ima 14 označeno kao pozitivno (ostvareno) , 19 kao negativno i ostatak od 24 kao nedefinirano. Zbroj ocjena pojedinih pokazatelja daje ukupnu ocjenu transparentnosti od 2.89 od 10 ukupno, što nas svrstava među nedostatno transparentne jedinice lokalne samouprave. Prosječna ocjena za gradove na državnoj razini je 6.25.

Poslali smo upit Gongu za pojašnjavanjem velikog broja nedefiniranih pokazatelja, a odgovoreno nam je kako, usprkos nekoliko pokušaja, Grad Pregrada nije odgovorio na poslani upitnik pomoću kojeg bi dobili točnije stanje transparentnosti. Iz tog razloga su sve informacije objavljene u ovoj istraživanju dobili pretraživanjem službenih stranica Grada ili na neki drugi dostupan način. Odgovor na upitnik poslan jedinicama lokalne samouprave obavezan je temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama, a Pregrada je među samo 4% gradova koji uopće nisu odgovorili na upitnik.

Detaljnijim pregledavanjem nedefiniranih točaka, prema našim saznanjima, od 24 nedefinirane točke pozitivno bi bilo samo dodatnih šest, što bi nas i dalje svrstalo u donju polovicu gradova po pitanju transparentnosti.

Iz Grada su nam telefonski pojasnili da, prema njihovim informacijama, nikakav upitnik nisu dobili iz Gonga. Posljednji upitnik su ispunili 2009. godine te su, prema njima, na stranicama Gonga objavljeni zastarjeli podaci.

Ovo istraživanje prilično je snažno odjeknulo hrvatskim medijskim prostorom. U nekim poslovnim medijima (Lider, Limun) osvanuo je tekst koji je, doduše pogrešno za jedno mjesto, Pregradu proziva najnetransprentnijim gradom u državi.

S druge strane, Krapinsko-zagorska županija proglašena je najtransprentnijom županijom, a Grad Krapina najtransparentnijim gradom u našoj županiji.

 

 Gong o istraživanju:

Transparentnost institucija javne vlasti je jedan od preduvjeta uspješnog suzbijanja korupcije, kao i podizanja povjerenja građana u rad tih institucija, dok je pružanje  informacija od javnog interesa prvi korak u ostvarenju transparentnosti.

U periodu rujan 2011. – veljača 2012. godine, GONG je drugi puta, u suradnji s Udrugom gradova u Republici Hrvatskoj proveo istraživanje transparentnosti rada i otvorenosti tijela lokalne i regionalne samouprave. Istraživanjem je obuhvaćeno svih 576 jedinica lokalne i regionalne samouprave (127 gradova, 429 općina i 20 županija), s ciljem utvrđivanja trenutne situacije i, u slučajevima gradova i općina, njihovog napretka u odnosu na prvo istraživanje u područjima transparentnosti rada i otvorenosti prema građanima, suradnje s organizacijama civilnog društva te funkcioniranja mjesne samouprave. Ova su područja prepoznata kao ključna za daljnji razvoj demokracije i sudjelovanje građana u političkom životu njihovih lokalnih zajednica.

Stupanj transparentnosti mjeren je kroz 51 pokazatelj unutar pet osnovnih dimenzija transparentnosti: javnost sjednica vijeća/skupštine, javnost rada i odluka izvršne vlasti, primjena Zakona o pravu na pristup informacijama, suradnja s civilnim društvom, te izravna participacija građana u odlučivanju.

Reklama