Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

17.10.2013. 20:46:29 - CESI

Seminar "Europske mogućnosti za žene iz ruralnih područja"

Pozivamo vas na sudjelovanje u projektu"Europske mogućnosti za ruralne žene"  koji provode CESI, K zona,  Radio  Kaj i Udruga žena HERA u Zagrebačkoj, Krapinsko-zagorskoj i  Koprivničko –  križevačkoj  županiji uz financijsku podršku Europske unije u okviru programa IPA INFO 2012. 

Cilj projekta je informirati žene iz ruralnih područja o mogućnostima koje donosi članstvo u Europskoj uniji, educirati ih o mogućnostima financiranja projekata iz EU fondova te upoznati građane i građanke s utjecajem članstva u EU na njihov svakodnevni život.

Unatoč naporima poduzetim na Europskoj razini koje se tiču ravnopravnosti muškaraca i žena mnogi problemi još nisu riješeni. Analiza podataka pokazuje kako se od devedesetih godina pa sve do danas u EU održao trend po kojem su muškarci glavni korisnici pomoći u proizvodnji iz strukturalnih fondova EU.  Ženama iz ruralnih područja je potreban poticaj za njihov osobni i profesionalni razvoj te jača podrška u njihovom nastojanju da postignu financijsku neovisnost. Stoga je naš projekt prvenstveno usmjeren na edukaciju i osnaživanje žena. 

Organizirati ćemo tri informativna seminara, po jedan u svakoj županiji, na kojima ćemo sudionice informirati o EU fondovima i mogućnostima dodatnih edukacija, te ih zainteresirati i motivirati za aktivno  sudjelovanje u projektu.

Žene koje pokažu interes za razvijanje inovativnih projekata te su motivirane za učenje o procesima pripreme i vođenja projekata financiranih iz EU fondova imati će priliku sudjelovati na dvodnevnom treningu u Tuheljskim toplicama u siječnju 2014. godine. Sudjelovanje u svim aktivnostima je besplatno, a sudionicama koje dolaze na info seminar u mogućnosti smo pokriti troškove puta u cijeni autobusne karte odnosno 50 lipa po kilometru u slučaju dolaska osobnim automobilom.

 

Info seminar za Krapinsko-zagorsku županiju će se održati u srijedu, 30. listopada 2013. od 17 do 19 sati,  u Krapini u Pučkom otvorenom učilištu u maloj dvorani

 

Na info seminaru će o EU fondovima govoriti Katarina Ivanković Knežević iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava, načelnica Sektora za programiranje, praćenje i vrednovanje programa i projekata EU,bit će predstavljen projekt i prikazana dva kratka filma o uspješnim inicijativama i socijalnim zakladama kojima upravljaju žene.  Pozvani su i predstavnici županije i lokalnih vlasti te mediji.

Osim edukativnih aktivnosti u okviru projekta bit će snimljeni kratki filmovi o inovativnim projektima, zadrugama, OPG-ima, obrtima inicijativama koje vode žene sudionice projekta kako bi predstavili primjere dobre prakse koji imaju potencijal realizacije i u drugim dijelovima zemlje, a koji će se potom prikazivati na raznim događanjima, festivalima, televizijama. U svakoj županiji bit će organiziran okrugli stol, a informiranje građana i građanki će se vršiti putem tematskih radijskih emisija koje će emitirati Radio Kaj. Građanke i građane ćemo informirati i uključiti u diskusije putem društvenih mreža i Internet portala. Na kraju projekta, predstavljanje ženskih inicijativa i rezultata provođenja projekta održat će se na sajmu u Krapini kada će biti promovirana i brošura kojoj je cilj promocija doprinosa ruralnih žena  održivom razvoju lokalnih zajednica.

Nadamo se da će sudjelovanje u ovom projektu dodatno osnažiti žene i potaknuti ih na realizaciju inovativnih ideja kroz EU projekte i fondove te Vas pozivamo da nam se pridružite.

Reklama