Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

19.02.2018. 13:56:08 - Petra Vdović

Stiže novi snijeg, zimska služba je u stanju pripravnosti

Foto: www.niskogradnjapregrada.hr

Nakon nekoliko suhih dana, ponovno nam stižu zimski dani popraćeni snijegom. Tako se već danas tijekom poslijepodneva sa zapada očekuje naoblačenje s kišom koja će se u noći mjestimice pretvoriti u snijeg, a snježna zima, kako piše Crometeo, mogla bi se nastaviti i u posljednjim danima veljače te protegnuti na početak ožujka.

Snijeg nerijetko stvara probleme na prometnicama, a posebice tamo gdje zimske službe nisu dobro organizirane. Za zimsko održavanje nerazvrstanih cesta na području Pregrada zaduženo je društvo Niskogradnja d.o.o. u vlasništvu Grada Pregrade. Kako je istaknuo direktor društva Zlatko Kantoci, zimska služba u Pregradi pokriva ukupno 212 kilometara nerazvrstanih cesta, od čega 112 kilometara čine makadamske ceste, dok je 100 kilometara asfaltirano. Njihovo čišćenje vrši se u skladu s Operativnim planom održavanja lokalnih cesta u zimskom periodu za sezonu 2017.-2018. i prema utvrđenim prioritetima. Prioritetne ceste su prvenstveno prilazi javnim ustanovama i objektima te glavne asfaltirane ceste grada Pregrade, kao i lokalne ceste većeg prometno-ekonomskog i društvenog značaja. Nakon njih slijede preostale asfaltirane ulice i ceste, a potom i makadamske ulice i odvojci.

S obzirom na brojne upite i komentare građana vezanih uz stanje na cestama, iz Niskogradnje ukazuju da nisu sve ceste na području Pregrade u gradskoj nadležnosti te napominju da su za održavanje i čišćenje državnih i županijskih cesta zadužene županijske ustanove.  

Zimska služba u Pregradi trenutno raspolaže s 11 ekipa koje koordinira i nadzire u radu koordinator Slavko Hanžić. Do sada je u sklopu zimske službe utrošeno 154 m3 kamenog materijala te 45,30 m3 soli, u iznosu od 140.666,25 kuna, a zbog predviđenih niskih temperatura i najavljenih daljnjih padalina, zimska služba ostaje u stanju pripravnosti.

Reklama