Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

30.03.2018. 18:08:19 - Krapinsko-zagorska županija

ODRŽANA KOORDINACIJA ŽUPANA S GRADONAČELNICIMA I NAČELNICIMA

U cijeloj županiji aktivno 300 klizišta, najviše na području Pregrade

Foto: www.kzz.hr

U Energetskom centru Bračak jučer je održana  Koordinacija župana Željka Kolara s gradonačelnicima i načelnicima. Razgovaralo se o projektu javne rasvjete Newlight, problematici zimske službe u jedinicama lokalne samouprave te o problemu klizišta na području Krapinsko-zagorske županije, čiji je broj nakon zimske sezone porastao na 300, a za sanaciju je potrebno 77,9 milijuna kuna.

O stanju s klizištima na županijskim cestama govorio je ravnatelj ŽUC-a Željko Vincelj, rekavši kako je u zadnjih sedam godina sanirano 76 klizišta u 26 gradova i općina, a najviše u Krapinskim Toplicama i Velikom Trgovišću. "Zasad imamo 40 nesaniranih klizišta, a pod uvjetom da se ne otvaraju nova, trebalo bi nam 26 milijuna kuna za sanaciju. Sami to jednostavno ne možemo i tražimo pomoć države", rekao je Vincelj. Pročelnica županijskog upravnog odjela za gospodarstvo Sanja Mihovilić predstavila je podatke prikupljene od strane gradova i općina vezane uz klizišta. "Trenutno je aktivno 300 klizišta na području županije u svim jedinicama lokalne samouprave, osim u Zlatar Bistrici. 194 klizišta su na nerazvrstanim cestama, 65 uz stambene objekte te 29 uz gospodarske objekte", rekla je Mihovilić, dodajući da je procjena štete za tih 300 klizišta gotovo 78 milijuna kuna, a da ih je najviše na području Pregrade, čak 33, na području Marije Bistrice 24 i Krapinskih Toplica 21 klizište. "Ovim putem želim predložiti da pošaljemo zajednički zahtjev Vladi da nam financijski pomogne pri sanaciji klizišta jer sami ne možemo. Ja ću danas proglasiti elementarnu nepogodu za Pregradu, a to sam već učinio za Lobor. Ne isključujem mogućnost da proglasim za još neke gradove i općine", rekao je župan  Željko Kolar. Svi sudionici sastanka složili su se kako je potreban zajednički nastup prema Vladi i apel za financijsku pomoć. 

Jednako će postupiti čelnici jedinica lokalne samouprave, prevođeni županom Kolarom, vezano uz temu povećanih troškova zimske službe. "Neki su naši gradovi i općine potrošili tri puta više sredstava nego što su imali. Popisali smo dionice koje smo zatvorili kao i zaseoke koji su bili izolirani i u koje smo se morali probijati. Ukupni premašeni iznosi za tu namjenu su oko 7 milijuna kuna", rekao je župan Kolar.

Gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj dodao je kako se taj problem mora sustavno rješavati jer je očito kako će se i dalje pojavljivati. "Ono što je potrebno jest da se vrati status brdsko – planinskih područja. Apeliram na načelnike i gradonačelnike da prate kad će biti prijave, jer prema posljednjim informacijama, taj bi status trebalo dobiti duplo više jedinica lokalne samouprave nego što ih je dosad imalo", rekao je Vešligaj.

O projektu Newlight govorio je ravnatelj REGEA-e Julije Domac, istaknuvši da se projekt provodi u tri faze, a kako je sada u tijeku priprema javne nabave. Dodao je kako čelnici jedinica lokalne samouprave mogu od REGEA - e u svakom trenutku dobiti stručnu pomoć i savjet o tome jesu li pristigle ponude dobre za njih ili nisu. Župan Kolar dodao je kako mu je žao što Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU nije raspisalo Mjeru 4C kojoj je upravo bio cilj da se financira projekt modernizacije javne rasvjete.

 

Reklama