Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

28.09.2017. 12:06:59 - Mateja Pondeljak

Učenici Srednje škole Pregrada jedu zdravo i odgovorno

Udruga Lijepa Naša prijavila se tijekom 2014. godine na natječaj Europske Komisije iz skupine DEAR (Development Education and Awareness Raising) i u suradnji s 9 udruga iz 9 zemalja članica Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš (Foundation for Environmenta Education – FEE) osmisli su projekt koji se bavi zdravom i odgovornom prehranom i nazvali ga "We Eat Responsibly" odnosno "Mi jedemo odgovorno! (A vi?)".

Cilj ovog projekta je izgraditi školski program koji rješava ključna pitanja potrošnje hrane, doprinijeti mobilizaciji mladih kako bi bolje razumjeli međuovisnosti svijeta u kojem žive i motivirati ih na stjecanje novih vještina u smjeru globalno odgovornog načina konzumiranja hrane u novim državama članicama EU.

U ovoj trećoj godini provedbe projekta uključeno je 26 Ekoškola iz Hrvatske, između ostalih i Srednja škola Pregrada, odnosno Učenički dom Srednje škole Pregrada. U Zagrebu, u "Hotelu I", 01. rujna 2017. godine održana je edukacija za koordinatore projekta "Mi jedemo odgovorno" u 2017./2018. školskoj godini. Koordinatorice za provedbu projekta u Učeničkom domu Srednje škole Pregrada su odgajateljice Mateja Pondeljak, mag. i Ivana Šafranko, mag.

Članovi Udruge Lijepa Naša objašnjavaju kako kroz pitanja: Što jedem?, Koliko otpada proizvodim?, Odakle dolazi i kako je proizvedena moja hrana?, Kako moja hrana utječe na ljude i planet? žele razviti kritičko razmišljanje, znanja, vještine i stavove koji će dovesti do novih obrazaca ponašanja i novih prehrambenih navika kod djece, učenika, odgojitelja, nastavnika te šire lokalne zajednice gdje djeluje Ekoškola koja je uključena u projekt. 

Odgajateljice Pondeljak i Šafranko projekt će realizirati s Eko odborom Učeničkog doma te kroz suradnju s udrugama, OPG-ima, roditeljima, kulturološkim i drugim institucijama.

Prvu aktivnost realizirali su posjetom izložbe gljiva u organizaciji Gljivarskog društva "Lisičica", povodom manifestacije "Branje grojzdja Pregrada" 22. rujna. Izložba je svojim bogatim i svježim fondom omogućila učenicima uvid u jestive i nejestive gljive pregradskog kraja. Osim izložbe jestivih i nejestivih gljiva, učenici su u pratnji odgajateljica Mateje Pondeljak i Ivane Šafranko, poslušali kratko, zanimljivo i informativno izlaganje o gljivama te na taj način dobili potpuniji uvid u još jednu prehrambenu namirnicu. S namjerom osvješćivanja učenika na odgovornu prehranu, učenicima je ukazano na potrebu korištenja lokalnih i sezonskih namirnica u obogaćivanju svakodnevnog jelovnika.

Reklama