Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

31.01.2018. 13:59:23 - Mateja Pondeljak

Uspješno završen projekt "Mi jedemo odgovorno"

U sklopu projekta "Mi jedemo odgovorno" učenici Učeničkog doma Srednje škole Pregrada i njihove odgajateljice Mateja Pondeljak i Ivana Šafranko još su jednom pokazali svoj doprinos odgovornoj prehrani prilikom obilježavanja Projektnog dana 18. siječnja 2018.

Projektni dan započeo je pripremom domaćih proizvoda od meda, masti i mliječnih proizvoda. Učenici su dan započeli izradom medenjaka od domaćeg meda i masti, dok su u drugoj radionici učenici potaknuti da steknu naviku pripremanja i jedenja domaćeg kruha kojeg su ispekli od domaćeg jogurta i bućinog brašna. Razmišljajući koliko nepotrebnog šećera i aditiva svakodnevno unosimo u organizam, učenici su analizirali i uspoređivali sastojke kupovnog soka od naranče, jabuke i limuna, i domaćeg soka od naranče, limuna i jabuke kojeg su sami pripremili. Od ostataka jabuke pripremili su i hrskavu poslasticu - čips od jabuke.

Radionice su učenici završili pripremom tla i recikliranjem plastičnih boca od kojih su napravili pravi mali vrt u kojem će uzgajati vlastito začinsko bilje. S obzirom na to da su pripremili same delicije, u goste su pozvali roditelje, nastavnike i vanjske suradnike te ih počastili. Osim učeničkih proizvoda uzvanici su mogli isprobati proizvode Farme Vrhovec koju su učenici posjetili početkom prosinca prošle godine. Na stolu su se našli sirevi s neobičnim začinima, domaće punomasno vrhnje, voćni i obični jogurti, maslac i domaći med obitelji Krog. Nakon degustacije proizvoda, koordinatorice projekta Mateja Pondeljak i Ivana Šafranko, prezentirale su roditeljima, nastavnicima, vanjskim suradnicima i ostalim učenicima glavne ciljeve projekta "Mi jedemo odgovorno", dosadašnje realizirane aktivnosti u sklopu projekta i zabavile goste križaljkom "Mi jedemo odgovorno".

 

Projekt je uspješno priveden kraju sudjelovanjem na Internacionalnom forumu u Pragu "Menu for change" koji se održavao 25. 1. 2018. – 28. 1. 2018. Srednju školu Pregrada u Pragu su predstavljale učenice Tea Barić i Ana Kukavica i odgajateljica Mateja Pondeljak. Aktivnim sudjelovanjem u radionicama naučile su neke nove metode kompostiranja, čuvanja nutricionističkih vrijednosti hrane, odakle nam i kako dolaze čokolada i banana, kako su ostali sudionici proveli projekt u svojim školama te prezentirale svoj rad "srcem, glavom i rukama".

Reklama