Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Kolumne

04.04.2012. 19:10:18 - Tajana Broz

Kunapark: krivi smo mi

Pokušaj da se sprave za Kunapark redovito održavaju i da to igralište uistinu bude sigurno i ugodno mjesto za naše najmlađe, gotovo da je uzaludan. Vikend za vikendom, tjedan za tjednom dođe do neke nove devastacije sprava, klupa, koševa... Bude sve u čikovima, flašama, staklu. Jučerašnji apsolutno favorit mi je iskorišteni plavi kondom nedaleko od najmanjeg tobogana.

Najlakše bi bilo na ovu situaciju odgovoriti represijom, kao kad su u Karlovcu došli na ideju da u javnim parkovima postave sprave koje proizvode zvuk koji izuzetno iritira organe sluha u mladih osoba. Represija nudi jednostavna rješenja: mogle bi se raditi povremene patrole policije, mogla bi se pojačati rasvjeta, mogla bi se postaviti i ograda. Ali to neće riješi problem koji zapravo kao zajednica imamo.

Možda su mladi ljudi ti koji naprave nered i razbijaju, ali pravo pitanje je što smo mi učinili odnosno propustili učiniti da do toga uopće dođe? Kako mi to odgajamo našu djecu? Kako smo ih propustili naučiti da se treba s pažnjom i odgovornošću postupati prema zajedničkoj imovini? Da, kao društvo smo dozvolili da pojedinci otmu, opljačkaju i opustoše tvornice koje su gradili naši bake i djedovi. Mladi su čini se shvatili našu poruku - ono što je NAŠE je bezvrijedno i pada pred arogancijom i samovoljom pojedinca. Istovremeno u ovom gradu više nema niti jednog javnog mjesta, s izuzetkom naše predivne gradske knjižnice, u kojem mladi mogu provoditi svoje vrijeme. Naravno da mladi u petak ili subotu navečer žele otići van, družiti se, ljubiti se, i zabavljati. Nažalost, Kunapark i klupice oko osnovne škole su jedino što im je za to preostalo. Ali ako se nastavi s devastacijom tog prostora, uskoro neće biti niti njega.

Mi kao društvo jesmo zakazali očito u svemu – u odgoju, u davanju kvalitetnih uzora, u osiguranja osnovnih potreba koje mladi imaju. Vi mladi budite pametniji od nas starijih i čuvajte ono što je NAŠE, zajedničko, bacite flaše i kondome u koš za smeće, sakupljajte čikove u posudicu.

Poštujte svoj okoliš i druge jer samo tako poštujete i sami sebe.

Arhiva kolumni

Reklama