Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Kolumne

24.03.2013. 12:58:10 - Denis Vincek

Prenosimo iz lista

Mladi jastrebovi

Ovo je prilika da najavimo novu, treću knjigu našega sugrađanina Denisa Vinceka - "Labirint zbilje i imaginacije" u kojoj je sabrano Denisovih 60-ak kolumni objavljenih u Večernjem listu, Zlatarskom kraju i Zagorskom listu, između 2008. i 2012. godine. Vincek obrađuje aktualne i neprolazne teme ljudskoga postojanja i opstojnosti. Recenzent knjige je prim. dr. sc. Rajko Fureš, dr. med, koji ističe da je Denisova knjiga najbolji dokument i svjedočanstvo u razobličavanju svakodnevnih prijetvornosti. "Pritom možemo ući u duše ogoljenih pozera koji nas svakodnevno, iz godine u godinu, iz desetljeća u desetljeće, bombardiraju u javnom i društvenom životu, gradeći u labirintu opsjena i rijetkih trenutaka svjesnosti samo sebi svojstven svijet utvara i privida, svijet kojemu mi kao dezorijentirani statisti temeljem uvjetovanih refleksa bespogovorno plješćemo, klanjajući im se pritom", kaže dr. Fureš u recenziji koju je nazvao "Jedino istom protiv laži". U nakladi zlatarskoga Partenona knjiga će biti tiskana krajem ožujka. Likovno rješenje korica potpisuje prof. Zvonko Šarčević. Kolumna "Mladi jastrebovi", koju donosimo u ovom broju našeg lista, nije u knjizi, nego je napisana ekskluzivno za Pregrada.info. (Uredništvo)

Mladi znaju što žele i kako bi to trebalo izgledati, ali ne znaju artikulirati put do i te kako dobra cilja. Boje li se odgovornosti ili nemaju dovoljno snage pa ne vide, što bi se reklo, "zemlje na oranju", otvoreno je pitanje. Mnogi beskorisni potezi bodu ih u oči, ali ne ulaze u analitičke izazove i puštaju vremenu da ono nešto odradi za njih. Boje se biti Don Kihoti našega doba. A bez svega toga sve ostaje na mnogo riječi, bez pravoga sadržaja.

Razmislite, koliko je poteza povučeno a da njima uopće nismo zadovoljni. I ostalo je samo na konstataciji. Čeka se neka imaginarna godina koja će raspetljati čvor i donijeti čudotvorno rješenje. E, toga nema! Bez ukazivanja na naš lokalni problem, nema ništa. Bez analize, zašto, tko i kako snosi odgovornost za neželjene situacije, ne može se ni prstom maknuti. Bez traženja odgovornosti sve ostaje kako jest. Nema pomaka. Kao da je postojeće stanje jedino moguće. Često ima mnogo vike bez konkretnih poteza, pa i bez rezultata. Kruži se, kruži oko gorućih problema, ali i sve ostaje na tome.

Još nitko nije zagrizao u to koliko je oko nas osoba u sukobu interesa, što je s neiskorištenom društvenom imovinom, koliko vladaju samovolja i netransparentnost, jesu li svi potezi opravdani, prekraja li se možda čak lokalna povijest onako kako to odgovara (u ovome trenutku) nedodirljivima. Kao da se zaboravlja da vrijeme teče i sutra ne mora biti kao što je danas. Ali, samo vjerovati da će svatko žeti kao što je sijao, jalova je nada od koje se ne živi. A živi se od odrješitosti, od energičnosti i konkretnosti, a ne od bapske priče.

Dok mladi jastrebovi ne budu kljuckali bez prekida, ništa od boljitka. A za njega trebaju biti pripremljeni i kvalitetni kadrovi. Inače, sve je samo jalov posao. Pucanj u prazno.

 

Arhiva kolumni

Reklama