Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Kolumne

07.02.2015. 14:33:14 - Ivan Hlupić

Snijeg

Dolove i brijeg
zabijelio je ovaj glupi snijeg,
Iz auta u grabi moj se čuje gnjev. 

Z'mazan sav, od zime plav,
Frustriran  molim ljude da se zaustave,
Pa da mi auto van iz grabe stave...

 ...tako je to otprilike izgledalo sedam dana prije petka trinaestog negdje u bespućima pregradske okolice. Dok je snijeg neumorno punio ulice, razmišljao sam gdje je sve to krenulo u krivi smjer. Kao klinac obožavao sam te zimske radosti, jedva sam čekao prve pahulje, da se sve zabijeli, pa da uzmem rasklimane saonice, pa na lokalni brijeg i da se spustim glavom bez obzira.

...a danas, ta prokleta zima...

Moraš si gume za auto kupiti, moraš rano ustati i na posao, moliš sve živo u ovom svemiru da sretno stigneš na mjesto gdje radiš, odradiš taj dan, opet izmoliš sve da sretno stigneš doma. ...a kad dođeš doma, ne uzimaš saonice ili skije, već lopatu i deri po snijegu. Gledam klince iz susjedstva kako uživaju u tim zimskim gadostima, ne znajući da će i oni jednog dana upoznati drugo lice zime.

...al' da ne bude sve tako crno, pobrinuo se znameniti g. Goluža – sada već bivši izbornik naše rukometne reprezentacije. Na 28 sekundi sam zaboravio na sve te zimske gadosti, čak mi je slučajno pobjegao lagani osmjeh kada sam pročitao da je dao ostavku na mjesto izbornika. Ne smatram se nekim sportskim znalcem, naprotiv, al' nisam ni slijep. S ovakvim igračima bi i svatko od nas postigao jednak, a možda čak i bolji uspjeh.

...no dobro, ali mislim da bi sljedeći izbornik rukometne reprezentacije trebao biti nogometni vele-stručnjak, otac kontroliranog nogometa i nadasve najuporniji čovjek u našoj sportskoj estradi: g. Krunoslav Jurčić. Sad ćete sigurno misliti – gle budalu, ovaj nogomet, ovaj drugi rukomet, ovo – ono...

...ali evo razloga: očito nije bitno kakvog iskustva ima pojedini "trener" – "izbornik", već bitan je pedigre, pa zašto ne bi jedan "vrsni" nogometni stručnjak bio izbornik rukometne reprezentacije, jer rukomet – isto kao i nogomet igra se na dva gola, puca se po golu, ostalo je nebitno, princip je isti, ostalo su nijanse. 

Već vidim naslovnice svjetskih novina: Hrvatska muška rukometna reprezentacija na čelu sa Krunoslavom Jurčićem teškom mukom pobijedila žensku rukometnu reprezentaciju Kine.

...i naravno izjava izbornika: "Igrali smo jedan atraktivan – muški rukomet, sa puno kontakta, dečki su kontrolirano držali sredinu terena, u nekim trenucima je nedostajalo sportske sreće, Kineskinje su držale visoki blok, bilo je gotovo nemoguće šutirati izvana, al mojom taktikom i upornošću uspjeli smo pobijediti. Ovo vam je prvi primjer u svijetu kontroliranog rukometa."

...no, nema veze, bilo pa prošlo, vjerujem da će biti jednog dana bolje, čim se snijeg otopi – bit će bolje, a uskoro će i Valentinovo...

...a u međuvremenu, primimo se lopata, posolimo malo ceste i putove, pomozimo bližnjima kada slete s ceste i ono najbitnije: molimo direktore svemira da se g. Goluža ne vrati na klupu hrvatske rukometne reprezentacije.

Arhiva kolumni

Reklama