Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

List

26.10.2008. 10:45:30 - Karolina Novak

Klub Kostelska pištola

S otvaranja prostorija kluba

S otvaranja prostorija kluba

Ove godine klub Kostelska pištola konačno je ostvario dugogodišnji san - urediti vlastite klupske prostorije. Članovi kluba neizmjerno su zahvalni ravnateljici škole, gospođi Nadi Šutina - Špiljak koja je klubu ustupila podrumske prostorije područne škole u Kostelu. U podrumskom prostoru uređena je kuhinja, WC te dvorana od 70 četvornih metara s 50 sjedećih mjesta. Do danas je u uređenje i opremanje uloženo više od 100.000 kuna, ali i mnogo truda, znoja i lijepih riječi pojedinih članova, i prijatelja kluba koji su nesebično pomagali. Klub Kostelska pištola najsrdačnije se zahvaljuje svima, a posebno Gradu Pregradi i Krapinsko- zagorskoj županiji. Predsjednik vijeća grada Pregrade, gospodin Rudolf Horvat zajedno sa ravnateljicom osnovne škole Pregrada, gospođom Nadom Šutina Špiljak, učinio nam je čast otkrivši natpisnu ploču koja krasi ulaz u nove klupske prostorije.

Županica Krapinsko-zagorske županije, gospođa Sonja Borovčak, u subotu 30.08.2008. godine svečano je otvorila nove prostorije kluba Kostelska pištola. U svom govoru na najavila je da će Povijesna postrojba Keglevićeva straža iz Kostela postati počasna straža Krapinsko-zagorske županije te sudjelovati na svim važnijim županijskim manifestacijama.

Za one koji još ne znaju, Povijesna postrojba Keglevićeva straža iz Kostela djeluje u sklopu Kluba Kostelska pištola, a članica je povijesnih postrojbi Hvatske vojske, ali i saveza Europskih povijesnih postrojbi što joj omogućava brojne nastupe po cijeloj Hrvatskoj i Europi. Nastupajući promovira povijest i kulturu našega kraja te čuva običaj uskrsnoga pucanja.

Taj su vikend obilježila još dva važna događaja povezana s Kostelom i njegovom povijesnom postrojbom. Naime na igralištu u Kozjači održan je prvi turnir u malom nogometu koji će sljedeće godine prerasti u "Kostelske igre" s natjecanjem u više različitih sportova, a sve s ciljem učvršćivanja starih i sklapanja novih prijateljstava s kuburaškim društvima i stanovnicima iz okolnih mjesta. Primjer u sklapanju prijateljstava dali su juniori nogometnih klubova Pregrada i Zagorec iz Krapine odigravši prijateljsku utakmicu.

U njemačkom gradu Aachenu Keglevićeva straža Kostel dobila je i svoga prvoga viteza. Josip Novak, delegat naše povijesne postrojbe proglašen je vitezom reda Svetog Sebastijana. On je jedna od tri osobe u Hrvatskoj koje su primile orden časti za promicanje kulturne i povijesne baštine u kraju u kojem žive. Veliki majstor reda Svetog Sebastijana, nadvojvoda Otto von Habsburg dodijelio mu je orden i proglasio ga vitezom.

Iako je Kostel malo mjesto, puno je velikih događaja i važnosti za područje cijele Općine Pregrada, ali i Krapinsko-zagorske županije. Svim aktivnostima koje klub organizira želi privući i uključiti mlade kako bi ih zainteresirali za očuvanje tradicije i prenijeli na njih svoje znanje i vještine.

Arhiva

Reklama