Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

List

26.10.2008. 13:46:06 - Iva Validžija

Muzej "dr. Zlatko Dragutin Tudjina"

Foto: Hrvoje Šorša

Pregrada, jedan od najljepših gradova Hrvatskog zagorja, predstavila se javnosti s novom jedinstvenom kulturnom ponudom, stalnim muzejskim postavom Muzeja grada Pregrade "dr. Zlatko Dragutin Tudjina".

Muzej se nalazi u centru Pregrade, nasuprot "Zagorske katedrale", Trg Gospe Kunagorske 3, u obnovljenoj zgradi iz 1908. godine.

Stalni postav muzeja čine tri zbirke:

  • Numizmatika
  • Rudarstvo i geologija
  • Ljekarnička zbirka Thierry

Autori koncepta stalnog postava su:

  • Numizmatička zbirka: dr. Ivan Mirnik, Arheološki muzej u Zagrebu, prof. Boris Prister, Hrvatski povijesni muzej i prof. Iva Validžija, Muzej grada Pregrade.
  • Rudarska i geološka zbirka: dipl. ing. Sanja Japundžić, Hrvatski prirodoslovni muzej i  prof. Iva Validžija, Muzej grada Pregrade
  • Ljekarnička zbirka Thierry: prof. dr. Vladimir Grdinić i prof. Iva Validžija Muzej grada Pregrade. Likovni postav osmislila je Nikolina Jelavić Mitrović, a financijska sredstva za projekt osigurao je Grad Pregrada, na čelu s gradonačelnicom mr.sc. Vilmicom Kapac.

Numizmatika

Numizmatička zbirka Muzeja grada Pregrade dr. Zlatko Dragutin Tudjina predstavlja bogatu numizmatičku djelatnost dr. Tudjine.

Dr. Tudjina dao je 1965. godine iskovati prvi zlatnik i srebrnjak s likom kralja Tomislava. Na aversu se nalazi prikaz kralja Tomislava en face, a na reversu je prikazan hrvatski grb. Zlatnik je kovan u Bavarskoj državnoj kovnici u Münchenu težine 105 grama, čistoće 986/1000, čime se njihova vrijednost ravnopravno mjeri sa svjetskim edicijama.

Zlatnik s motivom Kardinala Stepinca otkovan je 1966. godine. Revers prikazuje povijesni hrvatski grb.

Zlatnik posvećen hrvatskom jeziku i književnosti iskovan je 1967. godine. Na aversu je prikazan otac hrvatske književnosti Marko Marulić, a na reversu se nalazi posveta Deklaraciji o nazivu i položaju Hrvatskog jezika.

U spomen na Kardinala Šepera iskovan je zlatnik 1968. godine. Na aversu je prikazan Kardinal Šeper u profilu, a na reversu Zagrebačka katedrala.

Zlatnik posvećen Sv. Nikoli Taveliću iskovan je 1970. godine. Revers prikazuje Katedralu Sv. Jakova u Šibeniku.

Povodom 100 godina rođenja Stjepana Radića dr. Tudjina dao je iskovati medalju u čast ovog znamenitog Hrvata. Na reversu se nalazi grb Hrvatske seljačke stranke.

Uz medalje posvećene hrvatskim povijesnim ličnostima iz edicije dr. Tudjine, ovdje se nalazi raznovrsna kolekcija svjetovnih medalja iz Hrvatske, Europe i Svijeta te kalupa za izradu svjetovnih medalja.

Tematika svjetovnih kalupa pokazuje vrlo širok raspon te raznovrsnost numizmatičke zbirke dr. Tudjine. Tu su kalupi s prikazima vladara, velikana, crkvenih velikodostojnika, kalupi posvećeni sportu i spomena vrijednim svjetskim događajima kao što je npr. "Misija Apollo VIII, 21.-27. XII. 1968.".

Uz zbirku svjetovnih medalja i kalupa, u Numizmatičkoj zbirci predstavljena je kolekcija votivnih medalja i kalupa.

Votivne medalje su se poklanjale kao svjedočanstvo hodočasničkog putovanja ili kao poklon povodom svetih potvrda. Medalje s prikazima različitih svetaca držale su se na posebnom mjestu u kući  u uvjerenju da štite kuću od bolesti i zle kobi.

Medalje su predstavljene u postavu prema pravilima numizmatike, tj. da su pregledni avers i revers svake pojedine medalje.

Osim medalja iz edicije dr. Tudjine, ovdje se nalazi raznovrsna kolekcija svjetovnih medalja Hrvatske, Europe i svijeta, te kalupa za izradu svjetovnih medalja.

Tematika svjetovnih kalupa je izuzetno široka i pokazuje nam raznovrsnost numizmatičke djelatnosti dr. Tudjine. Tu su kalupi crkvenih velikodostojnika, vladara, velikana, kalupi posvećeni sportu i spomena vrijednim svjetskim događajima kao npr. "Misija Apollo VIII, 21.-27. XII. 1968.".

Rudarstvo i geologija.

Rudarsko zbirka se direktno veže na povijest obitelji Tudjina i na gospodarsku povijest Pregrade.

Rudarstvo je predstavljeno uz pomoć dokumenata i fotografija koje datiraju od vremena Drugog svjetskog rata kada je Stjepan Tudjina kupio rudnik u Pregradi. Nakon Drugog svjetskog rata ugljen je bio važan energent tako da se prosperitet Pregrade i njenih građana desio dobrim dijelom zahvaljujući Pregradskim ugljenokopima. U rudniku je radilo stanovništvo Pregrade, ali i cijelog Hrvatskog zagorja.

1970. proizvodnja Pregradskog ugljenokopa bila je 77000 tona ugljena, no kako nafta postaje puno važniji energent, proizvodnja postepeno slabi, novčana stredstva rudnika preusmjeravaju se u novu djelatnost, te se rudnik konačno gasi 1975. godine

Uz dokumente i fotografije u postavu su i rudarske karbitne lampe, rudarski alat, zastava i svečana rudarska odora.

Uz rudarstvo, u istom prostoru predstavljena je geološka prošlost Pregrade uz pomoć fosila koje smo donacijom dobili od Hrvatskog prirodoslovnog muzeja.

Muzejski postav koncipiran je kombinacijom muzejskih eksponata, multimedije i interakcije.

U rudarskom postavu, koji je postavljen u prostor tavana, snimljena su tri rudara koji nas svojim pričama vode u vrijeme kad je Pregradski ugljenokop bio nositelj gospodarskog prosperiteta Pregrade. Uz rudarske filmove, u pozadini se čuje zvučna kulisa sa zvukovima rudnika. Želja nam je bila da uz pomoć tavanskog mračnog i skučenog prostora sa otvorenim gredama pokušamo dobiti dojam jame.

U numizmatici uz eksponate prikazuje se i film o donatoru, a tu je i mali stol sa puzzlama koje imaju otisnuti motiv kalupa dr. Tudjine, kako bi djeca mogla slagati motive postava.

 

Tekst je preuzet iz lista "Vijesti muzealaca".

U sljedećem broju predstavljamo ljekarnički postav Thierry.

Arhiva

Reklama