Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

List

26.10.2008. 11:50:15 - Gordana Krizmanić

Dječji vrtić "Naša radost"

Foto: Boris Krizmanić

Ako se uzme u obzir veličina lokalne jedinice, možemo reći da je Pregrada rano prepoznala prednosti društvenog odgoja naših najmlađih sugrađana. Već 1975. godine otvoreno je područno odjeljenje dječjeg vrtića iz Krapine u prostorima nekadašnjeg rodilišta. Nakon četiri godine vrtić je prešao pod upravu tadašnje osnovne škole. Budući da se interes roditelja za upisivanje djece u predškolsku ustanovu stalno povećavao, otvoren je1991. g. i privatni Dječji vrtić - "Bambi" koji je radio paralelno sa školskim do 1997. g. To je bio  prvi privatni vrtić u Zagorju, a posebnost mu je bila njegovanje tradicionalnih zagorskih vrednota što se očitovalo u rasponu od vrste prehrane do njegovanja lokalnog kajkavskog govora. U javnosti je zapažen po nizu aktivnosti koje su privukle medijsku pažnju pa je u njemu snimljeno i pet filmova za Obrazovni program HTV-a.

Grad se u međuvremenu pobrinuo za novi vrtićki prostor; 1997. godine oba dotadašnja vrtića objedinjena su u jedinstveni - Dječji vrtić "Naša radost". Sa četiri odgojne skupine u redovnom i tri odgojne skupine u kraćem programu predškole nastavlja tradiciju odgoja na starim zagorskim vrednotama, ali prati i moderne trendove.

Vrtićki program osuvremenjuje se kontinuiranim stručnim usavršavanjem. Uvodi se projektno planiranje s individualnim pristupom djetetu, otvara se informatička igraonica "Sunčica", organiziraju se kraći programi i plivanje, skijanje, rolanje i engleska igraonica.

Odgojitelji postupno napuštaju tradicionalnu pedagošku praksu pa postaju kreativci, kritičari i istraživači vlastite prakse. Sa ciljem unapređenja kvalitete življenja djece u vrtiću timskim radom zaposlenih, roditelja i osnivača, obogaćuje se materijalno okruženje, radno vrijeme prilagođava se potrebama roditelja, a ove godine uložena su dodatna sredstva u povećanje kapaciteta, tj. otvorena je peta odgojna skupina u redovnom programu.

Logo vrtića

Činjenica je da je to jedini vrtić na području županije, a četvrti u Hrvatskoj, koji ima organiziran primarni 10-satni program u prijepodnevnom i poslijepodnevnom radnom vremenu, od 5.30 do 22.00 sata.

Posebnost vrtića svakako su i "Pregradske dječje berbarije", igre za djecu osmišljene na temu jesenskih poljoprivrednih radova. Ove će godine po deseti put okupiti djecu iz gotovo svih vrtića Krapinsko-zagorske županije i tako još jednom obogatiti program pregradskog "Branja grojzdja".

Arhiva

Reklama