Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

List

23.03.2009. 21:55:55 - Mirjana Šurbek

Udruga Kostelska žena

Udruga "Kostelska žena" osnovana je početkom 2003 godine, a svoje prvo veće druženje i svojevrsno službeno predstavljanje imala je za Dan žena 8. ožujka te, 2003. godine. Kako je riječ o udruzi koja okuplja žene koje žive na selu, a zbog svojih brojnih obaveza često i nemaju previše vremena za društveni život, cilj je bio da se žene okupe i organizirano nastupaju u poslovima koje su ionako one prije obavljale, ali najčešće na inicijativu muškaraca. Međutim kostelske žene dokazale su da u svom radu i te kao mogu biti i samostalne, te da mogu pokrenuti brojne inicijative koje će biti na dobrobit cijeloga kostelskoga kraja.

Kostelske žene posebno su ponosne na svoju suradnju sa Klubom "Kostelska pištola" i svojim doprinosom kojega sve godine daju da glavna kostelska manifestacija "Kostelska uskrsna pištola" bude svake godine na jednom visokom nivou i da ju iz godine u godinu posjećuje sve više i više posjetitelja koji se žele vratiti na kostelski Vuzem i iduće godine. Iako ponekad i previše samozatajne dale su svoj doprinos velikim projektima u realiziranim u posljednje vrijeme u Kostelu kao što su uređenje prostorija Kluba "Kostelska pištola" i uređenje školskog igrališta. U svom radu udruga je posebno orijentirana na očuvanje tradicijskih običaja naših starih, a njezine članice na glasu su po odličnim kolačima, koje spravljaju za razne manifestacije u organizaciji Grada Pregrada i Krapinsko-zagorske županije. Tako udruga koja u svom radu uvelike surađuje s turističkom zajednicom grada i županije. Između ostalog svake godine sudjeluje na velikoj županiskoj manifestaciji"Babičini kolači", naravno i na "Branju grojzdja" gdje Kosteljanke imaju svoj štand i zajedno s medarima promoviraju gastromsku ponudu našega grada. Posebno su ponosne na svoj nastup u emisiji HTV-a "Malo misto" snimljenoj u Pregradi u ljeto 2006. godine. Osim ovih aktivnosti većinom orijentiranih na turističku promociju našega kraja, udruga nastoji svojim aktivnostima brinuti o svim generacijama u Kostelu, pa su tako česti njihovi posjeti domovima za starije osobe, organiziraju se u suradnji s pregradskom Gradskom knjižnicom posjete kazališnim predstavama u Zagrebu, a najmlađe u Područnoj školi Kostel daruje se svake godine za Sv. Nikolu. Kostelske žene su također pokrenule akciju čišćenje okoliša, a i redovno pomažu Župi Kostel u uređenju crkve povodom velikih blagdana.

Vodstvo udruge predvođeno predsjednicom Mirjanom Šurbek, tajnicom Snježanom Dreniški i članicama Upravnog odbora u narednom periodu želi nastaviti rad na aktivnostima na kojima su se već dokazale, posebno se to odnosi na kostelski "Vuzem" koji je postao nezamisliv bez udruge "Kostelska žena", također u planu su i neke nove akcije poput uređenja dječjeg igrališta u Kostelu. Kostelske žene koje broje na papiru četrdesetak članica (ali prema potrebi svaka kuća u Kostelskom kraju spremna je uključiti se u njihove akcije) pokazale su da voljom i zajedničkim radom mogu napraviti puno za mjesto u kojem žive. Zato su i prepoznate i cijenjene izvan Kostela te se osim Kostelske pištole i "streljanja za Vuzem" i zahvaljujući njima čuje za Kostel diljem Zagorja. Također one svojim djelovanjem daju primjer kako i žene na selu mogu postati aktivne i doprinositi zajednici te time služe kao primjer aktiviranja žena na selu.

Reklama