Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

20.06.2011. 18:55:53 - Klub SDP-a, ZS-a i A-HSS-a

Budućnost Niskogradnje je neizvjesna

U srijedu 15. lipnja održana je 15. sjednica Gradskog vijeća Grada Pregrade.

Oporbeni klub predao je zahtjev za sjednicom s predložene dvije točke dnevnog reda: osnivanje Savjeta mladih i izvješće Gradonačelnice o trenutnoj situaciji u Niskogradnji. Po već ustaljenom običaju, Vjekoslav Gorup (HNS) na početku sjednice u ime vladajuće koalicije je bez obrazloženja predložio skidanje točke o osnivanju Savjeta mladih, dok je točka o Niskogradnji spojena s godišnjim izvješćem.

Glavna  rasprava vodila se oko gradskog komunalnog poduzeća Niskogradnja:  izvješća o poslovanju za 2010. godinu te o trenutnoj situaciji.

Izvješće o radu Niskogradnje za 2010. godinu koje nam je prezentirano uvjerljivo je najlošije u posljednjih nekoliko godina. Gradsko vijeće, koje predstavlja Skupštinu društva, mora svoje odluke donositi na temelju kvalitetnih informacija o radu, ali ove godine nismo dobili osnovne informacije o funkcioniranju pojedinih jedinica Niskogradnje. Primjerice, prethodnih godina za kamenolom je bilo navedeno količina iskopanog kamena po mjesecima, troškovi održavanja vodovodne mreže i slično.

I Julije Fišter radio protuzakonito?

Nadzorni odbor, na čelu s Gradonačelnicom, ustvrdio je kako je, osim uprave na čelu s Irenom Krsnik, i uprava na čelu s v.d. direktorom Julijem Fišterom također kršila Zakon i Statut društva. No, na Vijeću nisu prezentirani dokazi o nezakonitom djelovanju tih uprava niti je najavljeno pokretanje pravosudnih postupaka zbog sumnja u nezakonitost.

Usprkos teškoj situaciji u kojoj se Niskogradnja nalazi, vladajući su izglasali isplaćivanje dobiti od 462.000 kuna u gradski proračun, iako je direktor Zlatko Kantoci tražio da se dobit rasporedi u rezerve društva.

Niskogradnja Gradu prodavala kamen skuplje nego tvrtkama?

Nakon rasprave o izvješću, Gradonačelnica je izvijestila o trenutnoj situaciji u Niskogradnji. Tako je rečeno kako je kamenolom prešao gabarite dozvoljene lokacijskom dozvolom, kako je količina proizvedenog kamena daleko premašivala dozvoljene. Također je navedeno kako je bivša direktorica Irena Krsnik tvrtkama kamen prodavala daleko ispod tržišne cijene, ali i da je Grad Pregrada kamen kupovao po višim cijenama. Na izričito pitanje koliko je Grad oštećen Gradonačelnica nije znala odgovoriti.

Trenutno je na snazi zabrana miniranja u kamenolomu dok se ne završi novi projekt koji bi se uskladio sa zakonima. Izrađen je novi cjenik kamena što je uzrokovalo pad prometa na 30% prošlogodišnje razine (prošle godine je prodaja bila na razini od 50% iz 2009. godine), a djelatnicima su smanjene plaće. Sindikalni predstavnici, koji su sudjelovali na sjednici, izrazili su zabrinutost za budućnost poduzeća.

Niskogradnja će Gradu plaćati 45.000 mjesečno

U nastavku sjednice raspravljalo se o ugovoru između Grada i Niskogradnje kojime se utvrđuju međusobni odnosi, ali se Niskogradnja obvezuje plaćati 45.000 kuna mjesečno naknade Gradu. Iako se nismo složili s tako velikim financijskim opterećenjem, vladajući su izglasali ugovor. Uz isplatu dobiti i plaćanje mjesečne naknade financijska budućnost Niskogradnje vrlo je neizvjesna.

Sjednica je trajala dva i pol sata, a većinu su rasprave vijećnice i vijećnici vladajuće koalicije uglavnom rutinski proveli bez javljanja.

 

Na sjednici se raspravljalo i o izvršavanju proračuna za 2010. godinu (uz i dalje nepojašnjenih 76.000 kuna putnih troškova) te o ponovno uvjetnom mišljenju Državne revizije na poslovanje grada. 

 

Klub vijećnica i vijećnika SDP-ZS-A-HSS
u Gradskom vijeću Grada Pregrade


Reklama