Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

14.09.2010. 10:55:16 - Večernji list

Afera u poduzeću Niskogradnja trese Pregradu

Hoće li Zagorci nakon zlatarskog Hypograda dobiti i Erstegrad?!

Foto: niskogradnjapregrada.hr

 Afera "Niskogradnja" trese Pregradu. Kao što bi grad Zlatar mogao postati Hypograd, i Pregrada bi uskoro, doduše u puno blažoj varijanti, mogla postati Erstegrad. Naime, pod hipotekom kod Erste banke nalazi se gotovo sva imovina pregradskog komunalnog poduzeća Niskogradnja, koja je u stopostotnom vlasništvu Grada.

Hipoteka od milijun eura

Za uzimanje nekoliko kredita za likvidnost, direktorica Niskogradnje Irena Krsnik dala je pod hipoteku pregradski kamenolom te polovicu zgrade u središtu Pregrade sa oko 400 četvornih metara poslovnog prostora. Kako je rekla predsjednica Nadzornog odbora i gradonačelnica Vilmica Kapac, pod hipotekom je iznos od gotovo milijun eura - točnije 967.000 eura. – Niskogradnja je uzela četiri kredita. Prvi u prosincu prošle godine kod Privredne banke bio je na iznos od 80.000 eura, a u prvih šest mjeseci ove godine kod riječke Erste banke prvo kredit od 800.000 kuna, zatim još dva kredita po 1,5 milijuna kuna. Navodno su se jednim kreditima pokušavali zatvarati drugi, no to će utvrditi revizija koja u Pregradu dolazi u srijedu. Nekretnine su stavljene pod hipoteku a da o tome ništa nisu znali ni Nadzorni odbor, ni Gradsko vijeće, ni Grad, što je protivno i Ugovoru o radu i Statutu.

Novi v.d. direktora Fišter

Direktorica je smijenjena, a za v.d. direktora imenovan je dugogodišnji djelatnik Niskogradnje na rukovodećim položajima ekonomist Julije Fišter – rekla je V. Kapac, dodajući da svime time korištenje usluga nije dovedeno u pitanje. Na upit prijeti li Niskogradnji bankrot i hoće li se kamenolom morati prodati da bi se podmirili dugovi, V. Kapac je rekla da će Grad sve poduzeti da se nastalo stanje što bezbolnije prebrodi, a privatizacija kamenoloma nikako ne dolazi u obzir. Smijenjena direktorica Irena Krsnik rekla je, pak, da je istina da nitko u Gradu i Nadzornom odboru nije znao za hipoteku, već se radi isključivo o njezinoj odluci. Međutim, dodala je, Vilmica Kapac za kredite je znala, a svakom bi trebalo biti jasno kako se danas u Hrvatskoj do njih dolazi.

Reklama