Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

03.04.2014. 06:23:04 - Denis Vincek Zagorski list

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo da bivša pregradska gradonačelnica nije istodobno smjela biti i predsjednica Nadzornog odbora Niskogradnje

Iako je znala da krši zakon, V. Kapac (HDZ) četiri godine ga je kršila

Foto: Denis Vincek - ZL

Nije se dugo čekalo. Ispao je još jedan kostur iz ormara koji je ostavila bivša HDZ-ova vlast na čelu s gradonačelnicom Vilmicom Kapac (HDZ). Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, na temelju vlastitih saznanja, pokrenulo je postupak za odlučivanje o sukobu interesa protiv Vilmice Kapac, koja je od 2009. do 2013. bila gradonačelnica Pregrade te je istodobno bila ne samo članica nego i predsjednica Nadzornog odbora pregradske Niskogradnje. Povjerenstvo je nakon očitovanja V. Kapac o svemu odlučilo da je predsjednica pregradskog HDZ-a obavljajući te dvije funkcije povrijedila Zakon o sprječavanju sukoba interesa i kaznilo ju s 2000 kuna (link na detaljnu odluku).

– Protiv Odluke Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa nisam pokrenula upravni spor, nego sam po zaprimanju Odluke prihvatila njezine posljedice i ispunjenje obveze koju je propisalo Povjerenstvo. U svom očitovanju Povjerenstvu, a koje je navedeno i u obrazloženju Odluke, vidljivo je da nisam dovodila u pitanje činjenicu da je funkcija predsjednika Nadzornog odbora Niskogradnje u određenom trenutku postala nespojiva s funkcijom gradonačelnice Grada Pregrade. Međutim, činjenice isto tako govore da sam navedeno prihvatila isključivo kako bih zaštitila dalje poslovanje trgovačkog društva koje je od strateške važnosti za Grad Pregradu, a ne kako bih ostvarila privatni interes. Naime, smatrajući da je tadašnje rukovodstvo društva Niskogradnja donijelo odluke kojima je dovedeno u pitanje dalje poslovanje i opstanak tog društva, poduzela sam određene mjere o čemu je obaviješteno i nadležno Državno odvjetništvo RH. Da su pak donesene odluke Nadzornog odbora bile pravilne i u interesu građana Grada Pregrade, potvrđeno je i presudom Trgovačkog suda u Zagrebu poslovni broj P-4264/12 od 3. prosinca 2013. godine. Isto tako, Povjerenstvo je u svojoj Odluci utvrdilo da za funkciju predsjednice Nadzornog odbora nisam primala nikakve naknade, niti sam navedenom funkcijom u bilo kojem obliku ostvarila osobnu korist. Isključivo zbog navedenih razloga, prihvatila sam i Odluku koju je donijelo Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa – komentirala je ovu odluku V. Kapac.

Bivša pregradska gradonačelnica u svojem je očitovanju navela da je Niskogradnja trgovačko društvo od posebnog interesa za Pregradu, no Povjerenstvo nije naišlo ni na jedan akt kojim Gradsko vijeće Pregrade ili Županijska skupština Niskogradnju proglašavaju pravnom osobom od posebnog interesa te u tome vide izravnu povredu staroga Zakona koji je vrijedio do 10. ožujka 2011. te novoga Zakona o sprječavanju sukoba interesa koji je na snazi od toga datuma, a jasno zabranjuje gradonačelnicima članstvo u Nadzornom odboru trgovačkog društva, kao što je Niskogradnja, Povjerenstvo je tako nedvojbeno zaključilo da je V. Kapac pune četiri godine, od 9. srpnja 2009. do 9. srpnja 2013., radila suprotno zakonu.

Otežavajućom okolnosti Povjerenstvo je ocijenilo to što se iz pisanog očitovanja V. Kapac vidi da je ona bila svjesna obveza i zabrana koje proizlaze iz Zakona o sprječavanju sukoba interesa, odnosno znala je da svojim postupanjem krši zakon, no unatoč tom saznanju i dalje je radila suprotno zakonu – bila i gradonačelnica i predsjednica Nadzornog odbora Niskogradnje, stoji, među ostalim, u odluci koju potpisuje predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković.

– Kod glasanja za Nadzorni odbor SDP je bio protiv, a na naš upit po kojem kriteriju su birani članovi NO, tada vladajući HDZ odgovorio je da su birani stručni ljudi koji će najbolje braniti interese Grada Pregrade u Niskogradnji. Također bilo nam je neprihvatljivo da jedna osoba u Gradu obavlja toliko dužnosti – kazao je pregradski gradonačelnik Marko Vešligaj. A Vilmica Kapac bila je gradonačelnica, ravnateljica Srednje škole, glavna za đački dom, predsjednica školskog odbora glazbene škole, predsjednica turističke zajednice, voditeljica dislociranog studija fizioterapije, predavač na dislociranom studiju, predsjednica nadzornog odbora niskogradnje, predsjednica Katarine Zrinski…

Preuzeto iz Zagorskog lista.

Reklama