Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

22.09.2015. 12:40:13 - Slavica Vidaček

Koncert uoči Branja grojzdja 2015.

Članovi i članice Kulturno umjetničkog društva Pregrada održali su u petak, 19. rujna u Gradskoj vijećnici kulturno zbivanje pod motom "Kak negda", u sklopu manifestacije "Branje grojzdja 2015.".  "Kak negda" je koncert na kojem je repertoar bio ispunjen uspješnim glazbenim i plesnim izvedbama koje su obilježile rad KUD-a od osnivanja do danas. Uz tamburaše i soliste, nastupili su folkloraši i mladi zbor.

Između izvedbi, starije članice KUD-a prošetale su pozornicom i pokazale publici odjeću u kojoj su nastupale kroz proteklo razdoblje. U priči koja je pratila reviju istaknuto je da su članice,  uz pojedini dio odjeće iz KUD-a, oblačile i svoju privatnu odjeću kako bi na svakom nastupu izgledale drugačije, a često su odjeću dopunjavale sitnim detaljima kao što je šal, marama, orglica i sl. Jedna od manekenki, prva tajnica KUD-a, gđa Danica Kolenko, ispričala je da je prva odjeća kupljena zaradom koju je KUD ostvario organiziranjem zabave u društvenom domu. Aktualna predsjednica, koja je pričom pratila manekenke, pojasnila je kako su ta vremena prošla te da se financijska situacija u KUD-u može poboljšati javljanjem na natječaje za udruge. Tako je nastao i projekt "Škrinjica sjećanja – dotekni dušu", koji je "krivac" što su starije članice na jednu večer postale manekenke.

KUD svake godine posprema svoje blago u svoju škrinjicu, koju ove godine puni uz pomoć Krapinsko-zagorske županije koja navedeni projekt financijski podržava sredstvima iz raspisanog natječaja za 2015. godinu. Na koncertu je istaknuto da će ovogodišnja Škrinjica biti bogatija za novonabavljeni tamburaški instrument čelo, koje je sufinanciralo, iz sredstava po natječaju, Ministarstvo kulture. Uz većinsko financiranje redovnih aktivnosti, koje pomaže Grad Pregrada, KUD je snimio CD, a planira održati i dvije radionice folklora te jedno božićno-novogodišnje kulturno zbivanje.

Reklama