Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

09.05.2016. 08:44:34 - ict business

Lana iz HZMO-a dobitnica prestižnog međunarodnog priznanja

Međunarodno udruženje socijalnih osiguranja (International Social Security Association's – ISSA) na Regionalnom forumu socijalnog osiguranja za Europu održanom 18. travnja 2016.  u švedskom Stockholmu dodijelilo je nagradu "Dobra praksa" (Good Practice Award) i priznanja sudionicima natjecanja koje organizira svake tri godine. Ovaj je put bila 71 prijava iz 27 organizacija koje se bave socijalnom sigurnošću u 19 zemalja.

Nagrada "Dobra praksa" otišla je u Irsku. Dobitnik je Odjel socijalne zaštite za projekt "Intreo – Integrated welfare and employment service" koji je integrirao sustav socijalne skrbi i službe za zapošljavanje.

Među dobitnicima posebnih ISSA priznanja za nova i inovativna rješenja u području socijalne sigurnosti, našlo se jedno iz Hrvatske i to zavoda Hrvatsko zavoda za mirovinsko osiguranje https://lana.mirovinsko.hr/,  odnosno sustav e-prijave HZMO-a jedno je od 12 rješenja koja su, u ovom dijelu svijeta, prepoznata kao nova i inovativna.

Inače, Lanu je za Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje kreirala i realizirala tvrtka Ultima iz Pregrade. Usluga e-prijava omogućava prijavu početka poslovanja i sve promjene tijekom poslovanja kao i prijave, promjene i prestanak osiguranja zaposlenika. Usluzi je moguće pristupiti u bilo kojem trenutku otvaranjem adrese u internet pregledniku, uz prethodno obavljenu registraciju. Može se koristiti na Windows, MacOS i Linux operativnim sustavima. Dvije godine nakon implementacije, udio elektroničkih prijava porasao je sa svega nekoliko postotaka na više od 95%.

"Vijest o nagradi izuzetno nas je obradovala! Kod izgradnje svakog sustava uvijek razmišljamo o pozitivnom učinku na sve njegove korisnike. Trudit ćemo se i dalje", ističe Vedran Krog, član uprave tvrtke Ultima.

Ultima projektira aplikacije temeljene na otvorenim standardima i tehnologijama otvorenog koda, a aplikacijama izrađenim za tijela državne uprave koristi se preko 150.000 osoba, tvrde u ovoj tvrtki.

Reklama