Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

13.01.2014. 20:46:26 - linuxzasve.com

Ultima uspješno završila projekt za HZMO

Lana (Linija Automatske Napredne Autentifikacije) je proizvod pregradske tvrtke ULTIMA, (koja nam je otprije poznata i po svom radu na REGOS-u) a za njen razvoj je korišten softver otvorenog koda. Namijenjena je poslodavcima za obavljanje administracije u sustavu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Sustav je stalno dostupan tako da poslodavci svoju administraciju mogu obavljati bilo koji dan u tjednu i u vrijeme koje njima odgovara.

Za razliku od ranijeg sustava, te ostalih sličnih sustava u hrvatskoj državnoj upravi, Lana radi i na Linuxu, a uskoro će raditi i na Macintosh računalima. Ovo će posebno cijeniti oni koji su navikli za osjetljive poslove novčanih transakcija i administracije kad god je to moguće koristiti ove sigurnije platforme.

Osim što se radi o softveru otvorenog koda koji po želji mogu preuzeti i prilagoditi druge državne institucije, te sustavu koji radi na svim važnijim platformama, Lana je državi donijela i velike uštede. Tako je razvoj ovog sustava koštao oko 65 tisuća kuna što je značajno manje nego dosadašnji slični projekti, a održavanje sustava će iznositi samo 10-20% dosadašnje cijene održavanja. Napominjemo i to da će novci od održavanja ići domaćoj tvrtki koja je ovim primjerom pokazala da zna kako se ovakvi projekti kvalitetno odrađuju.

Sustavu mogu pristupiti svi poslodavci. Tehničke preduvjete možete proučiti na ovoj poveznici.

Što reći? Nadamo se da ovo neće biti osamljena priča i da ćemo uskoro u državnoj upravi vidjeti i druge slične projekte, te da će LANA postati djelom i drugih programskih rješenja u državnoj upravi. Tvrtki ULTIMA želimo još puno ovakvih projekata, te uspješan razvoj i poslovanje u ovoj regiji pa i šire!

Izvor: linuxzasve.com
Reklama