Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

14.04.2009. 20:59:57 - Večernji list

Pravi kip postavljen na trg, kopija ostaje u Sutinskom

Na središnjem pregradskom Trgu Gospe Kunagorske postavljen je ovoga tjedna kip Majke Božje s djetetom Isusom. Riječ je o kipu koji je desetljećima stajao na ulazu u Sutinsko, pokraj starog OKI-ja uz državnu cestu od Pregrade do Huma na Sutli. No, kako sada odjednom dva "ista" kipa u Pregradi, je li riječ o kopiji ili nečemu drugom?

Gdje je koji kip

Večernji list o tome je prvi put pisao u studenomu 2006. nakon sastanka pregradskih čelnika s predstavnicima Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Zagrebu. Aktualnu vlast u Pregradi tada je iznenadila izjava konzervatora Nevena Bradića kako su konzervatorski i restauratorski radovi na kipu Majke Božje s djetetom Isusom gotovi, no da bi, s obzirom na njegovu izvornu lokaciju, kip trebalo postaviti na novo mjesto. Svi su zanijemili misleći da je Bradić nešto pobrkao jer se tada, a i danas, na spomenutome mjestu nalazi "isti" kip.

- Budući da je kip Majke Božje iz Sutinskog napravljen od pijeska, zbog starosti se jako ljuštio. Tražio sam prije petnaestak godina pomoć restauratora u Zagrebu, no kazali su da se tu ništa ne može pomoći.

Mještani bojili kip?!

Originalni smo kip skinuli i njegovu je repliku napravio Izidor Žiga Popijač - ispričao nam je danas telefonom Branko Ivanjko, umirovljeni pregradski župnik. Dio građana Pregrade sjeća se da se sredinom 90-ih uređivao plato na kojemu je bio kip, srušeno je i okolno drveće, no malo je tko uočio da je umjesto originala vraćena kopija.

Doduše, neki s kojima smo razgovarali sjećaju se da su ljudi sami s vremena na vrijeme taj (novi) kip prebojili plavom bojom. Originalni su kip konzervatori pronašli bačen uza župni dvor i vlč. Vinko Gregur, koji je pregradsku župu preuzeo 2005., kaže da je već na početku 2006. odvezen u Zagreb.

- Kip je bio u izrazito lošem stanju. Obnova je trajala godinu i pol i kip je početkom 2008. vraćen u Pregradu. Bio je godinu dana u predvorju crkve i sada je napokon došao na svoje mjesto - ispričao nam je župnik Vinko Gregur. Zbog blizine kamenoloma, čestih miniranja i teškog prometa preporuka restauratora bila je da se kip više ne postavlja u Sutinsko. U nedjelju, za Dan grada, prije mise u 11 sati kip će blagosloviti kardinal Josip Bozanić.

Reklama