Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

07.09.2015. 20:11:13 - Denis Vincek Zagorski list

Restauratori spasili zidnu sliku Marijina Uznesenja

Foto: Denis Vincek - ZL

Središnji motiv zidne slike je Uznesenje Blažene Djevice Marije u Nebo

I dok su ljetos mnogi naši Zagorci odmarali, kod kuće ili u nekim južnijim krajevima, vrijedna restauratorska ekipa tvrtke Ars restauro iz Sinja već treću godinu zaredom obavlja restauratorske radove u crkvi Majke Božje od Pohoda na Vinagori. Glavni je oltar prekriven skelama jer su restauratori Grzegorz Jan Rodak, Josip Marić i Siniša Marić na najvišoj razine skele. Rade. Posao kojim se bave, doznali smo, spašavanje je zidnih slika, čiji je središnji i najveći motiv Uznesenje Blažene Djevice Marije u Nebo, a uz njega je manjim slikama dan i cijeli ciklus Marijina života. Stručnije rečeno, riječ je o restauratorskim radovima koji su zapravo dio trogodišnjeg programa, koji je počeo samim otvaranjem zidnih slika koje su bile prekrivene naknadnim slojevima boja.

– Prve smo godine otvarali te slike, radila se dokumentacija zatečenoga stanja i situacija nije bila baš bajna. Prije 40-ak godina, prilikom uvođenja elektroinstalacija, zidna slika je na mnogim mjestima bila presječena jer, očito, izvođači nisu ni bili svjesni kakvo se blago tu krije. Majstori su samo prokopali kanale za postavljanje kabela i nakon toga sve zapunili gipsom, a to je ono što se nije smjelo napraviti jer je gips puno čvršći od mekane vapnene žbuke, odnosno od materijala od kojega je napravljen nositelj zidnih slika – detaljno nam je objasnio mr. spec. Grzegorz Jan Rodak.

Budući da je ovo treća godina radova, sve te neočekivane situacije su sanirane, sve je dokumentirano, a sve instalacije su izmještene i ispuni su napravljeni vapnenom žbukom koja je kompatibilna originalnom materijalu zidne slike. I naravno, sve naknadno nanesene soboslikarske dekoracije su uklonjene da bi na vidjelo izašli originalni oslici.

– Originalne freske su iz druge polovine 18. stoljeća, najvjerojatnije iz 1760., kada ih je slikar izveo na svježoj vapnenoj žbuci uz pomoć tada dostupnih pigmenata i vapnene vode kao veziva. Mi danas, sukladno suvremenim restauratorskim načelima, ne smijemo koristiti istu slikarsku tehniku, jer moramo zadovoljiti princip reverzibilnosti – oštećenja originalnog slikanog sloja retuširamo bojama u kojima za vezivo koristimo metil celulozu koja se može ukloniti vodom, tako da se naš zahvat može lako oprati i uvijek ostaje vidljiv nedodirnut original. Dakle ne samo da omogućavamo reverzibilnost restauratorskog zahvata nego smo postigli da je zidna slika fizikalno i kemijski stabilna, te da su otklonjeni svi uzroci njezina višedesetljetnog oštećivanja – rekao je restaurator Rodak.

U rujnu se, nakon završetka radova, miču skele i sv. mise dalje će se održavati uz pogled na restauriranu vrijednu zidnu sliku

Radovi koji su ove godine počeli 1. svibnja uglavnom tako obuhvaćaju retuš i do jeseni bi sve trebalo biti gotovo tako da će se sv. misa nakon toga moći nesmetano održavati. Restaurator podrijetlom iz Poljske, a koji sada živi u Karlovcu, kazao nam je još jednu zanimljivost: tijekom vremena crkva je pretrpjela posljedice potresa, a to je otkriveno po pukotinama u kupoli, koje su restauratori iz sinjske tvrtke Ars restauro također sanirali. I na kraju, župna crkva na Vinagori krije još nešto, odaje nam Rodak.

– Na pročelju crkve je slika s Bogorodicom na nebesima, koja lebdi na oblaku iznad Vinagore. Župnik Dragec Gereci to ima dokumentirano na jednoj fotografiji iz 1940. u župnoj spomenici. Marija je na oblaku iznad Vinagore, prikazan je vrh brda s vinagorskom crkvom, a s lijeve i s desne strane su sv. Petar i sv. Pavao – kazao nam je Grzegorz Jan Rodak.

No, za dalji nastavak radova, potreban je novac i nadamo se da će Ministarstvo kulture prepoznati i ovo bogatstvo koje krije crkva, koja se nalazi na 400 metara nadmorske visine.

 

Preuzeto iz Zagorskog lista.


Reklama