Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

27.02.2018. 07:11:47 - Petra Vdović

U OŠ Janka Leskovara održana druga hrvatska glazbena olimpijada

Mladi glazbenici iz cijele Hrvatske sudjelovali su prošli petak na 2. hrvatskoj glazbenoj olimpijadi održanoj u Osnovnoj školi Janka Leskovara.  Događanje je organizirano u sklopu 4. međunarodne glazbene olimpijade, a sudjelovalo je 11 natjecatelja osnovnih i srednjih glazbenih škola iz Pule, Nuštra, Varaždina, Dugog Sela, Gline, Gornje Stubice, Marije Bistrice i Pregrade.

U prvom dijelu natjecanja sudionici su pristupili slušnom testu uz teorijska pitanja o glazbenom djelu, dok su u drugom pokazali svoje vještine pjevanja i sviranja meloritamskog primjera prima vista i taktiranja/kucanja ritamskog primjera prima vista. Nakon toga, izveli su vlastitu kompoziciju, čime se potiče kreativnost i stvaralački duh učenika te kompoziciju poznatih skladatelja. Ove dvije komponente izvode se na koncertnom dijelu pred publikom.

Olimpijada se organizirala u dvije starosne skupine: za učenike od 12 do 15 godina te one od 16 do 19 godina, a natjecatelje je ocjenjivalo povjerenstvo u sastavu: Suzana Goldin kao predsjednica povjerenstva i članovi Petra Tokić, Deniza Gjini i Dinko Krstinić.

U prvoj kategoriji zlatnu diplomu dobili su Ivan Habazin, učenik OŠ Marija Bistrica i Anamarija Bukovnik, učenica OŠ Kaštanjer i Glazbene škole Ivana Matetića-Ronjgova iz Pule, dok je u drugoj kategoriji zlatnu diplomu osvojio je Matija Pongračić, učenik Prve gimnazije Varaždin i Glazbene škole Varaždin.

Natjecatelji koji su osvojili zlatne diplome zajedno s mentorima putuju na 4. međunarodnu glazbenu olimpijadu koja će se od 18. do 22. travnja 2018. godine održati u Estoniji u organizaciji Europske udruge glazbenih pedagoga, čija je hrvatska nacionalna koordinatorica dr.sc. Sabina Vidulin.

Događanje je otvorila zamjenica župana Jasna Petek, a prisutne su pozdravile i zamjenica gradonačelnika Pregrade Gordana Križanec Ružić te ravnateljica škole domaćina Zdravka Žiger Žgela.

Glazbena olimpijada za učenike osnovnih i srednjih općeobrazovnih i glazbenih škola organizirana je s namjerom povećanja udjela glazbe u području kulture i općeg obrazovanja mladih te s ciljem učvršćivanja položaja glazbenog obrazovanja kao odgojno-obrazovnog predmeta u nacionalnom kurikulumu, otvaranja mogućnosti glazbeno-talentiranim učenicima za umjetničkim samoizražavanjem i stvaralaštvom na nacionalnoj i međunarodnoj razini te suradnje osnovnih i srednjih općeobrazovnih škola s glazbenim školama.

Reklama