Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

19.06.2019. 13:33:45 - zagorje.com

Ministar Štromar obišao energetski obnovljenu osnovnu školu u Pregradi

Foto: zagorje.com

Potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar u društvu krapinsko – zagorskog župana Željka Kolara, ravnateljice škole Zdravke Žigel Žgele i pregradskog gradonačelnika Marka Vešligaja obišao je danas Osnovnu školu Janka Leskovara u Pregradi, u kojoj su nedavno završeni radovi na energetskoj obnovi. U sklopu radova promijenjena je vanjska stolarija, fasadna ovojnica, rasvjeta i sustav grijanja te je izoliran postojeći krov. Ukupna vrijednost projekta iznosi 7,52 milijuna kuna, a sredstva su bila osigurana iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini te iz proračuna Krapinsko – zagorske županije.

-U Hrvatskoj se trenutno energetski obnavlja više od 1400 objekata. To su zdravstveni objekti, obrazovne ustanove; srednje i osnovne škole, vrtići, društveni domovi. Ovdje u Pregradi, projekt energetske učinkovitosti bio je vrijedan 5,3 milijuna kuna, od čega 3, 1 milijun kuna daje Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja. Osim što sad škola prekrasno izgleda, energetskom obnovom ostvarit će se ušteda do 65 posto i ta će sredstva Krapinsko – zagorska županija kao osnivač moći uložiti negdje drugdje. Poznavajući župana, ona će se sigurno vratiti u obrazovanje – izjavio je ministar Štromar te dodao kako se sljedeće dvije godine u energetsku obnovu ulaže 5 milijardi kuna. Štromar je najavio i kako od 1. srpnja država preuzeti sva osnivačka prava za Krapinsko veleučilište nakon čega će se na njemu moći besplatno studirati. – Čestitam županu na upornosti i svima koji su se trudili, od HDZ-a, SDP-a i HNS-a – spomenuo je Štromar.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar podsjetio da je Krapinsko – zagorska županija sama preko kredita HBOR-a još prije 12 godina krenulo u energetsku obnovu desetak škola. – Radovi na energetskoj obnovi škole ovdje u Pregradi završeni su na vrijeme. Ukupna investicija će biti oko 7, 5 milijuna kuna, od čega će Krapinsko – zagorska iz vlastitih sredstava mora platiti 2.687.000 kuna – rekao je Kolar, dodavši da su školu u Pregradi i Humu na Sutli obnavljale domaće firme te da nije bilo problema oko pronalaska izvođača radova. Župan je istaknuo da kada se završi prvi ciklus od ovih devet škola, radit će se o investiciji od više od 60 milijuna kuna. Do kraja mjeseca bit će potpisani ugovori za energetsku obnovu osnovnih škola u Kumrovcu, Gornjoj Stubici i Đurmancu te da su već raspisani natječaji za energetsku obnovu SŠ Bedekovčina i OŠ I SŠ Konjščina.

Pregradski gradonačelnik Marko Vešligaj zahvalio je Krapinsko – zagorskoj županiji i Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja na jednoj od najvećih investicija na području Grada Pregrade. – Izuzetno mi je drago kada na područje Pregrade dolaze sredstva iz EU fondova. Grad Pregrada izuzetno puno ulaže u energetsku učinkovitost, a bio je i jedan po prvih gradova potpisnika sporazuma o klimatskih promjenama. Mi smo prije nekoliko godina potpuno energetski obnovili vrtić, a na području Grada Pregrade u tijeku je ili će uskoro krenuti obnova triju zgrada, ukupne vrijednosti 5 mil.kuna To su upravna zgrada i zgrada udruga, zgrada gruntovnice te zgrada nogometnog kluba – naglasio je gradonačelnik. Sama ravnateljica Zdravka Žigel Žgele već je potvrdila da su uštede na energentima vidljive, jer je ova zima bila duga i trebalo puno grijati, a stari krov je prokišnjavao. OŠ Janka Leskovara Pregrada pohađa oko 450 učenika.

Članak je preuzet sa zagorje.com

Reklama