Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

06.03.2018. 08:10:30 - Petra Vdović

Udruženje obrtnika Pregrada, Hum na Sutli, Desinić obilježilo 40. obljetnicu postojanja

U restoranu As u Pregradi održana je deveta Obrtnička noć Udruženja obrtnika Pregrada, Hum na Sutli, Desinić koji su tom prilikom proslavili 40. obljetnicu postojanja. Naime, 1978. godine 70 obrtnika u Pregradi odlučilo se okupiti u udruženje te je održalo osnivačku skupštinu. Iz zapisnika s te skupštine doznajemo kako je prvi predsjednik Udruženja bio Dragutin Gorupić, a tajnik Zvonko Kantoci. Do 90-ih godina prošlog stoljeća Udruženje je brojilo 700 obrta, a danas ima 268 obrtnika s područja Pregrade, Huma na Sutli i Desinića.

Na svečanosti su članovima inicijativnog odbora za osnivanje Udruženja obrtnika te svim dosadašnjim predsjednicima Udruženja u prethodnim mandatima uručena priznanja, a prigodna priznanja dodijeljena su i obrtnicima koji su obilježili 20, 25, 30 i 35 godina rada u obrtu, kao i obrtima u nasljeđu. Priznanja za 20 godina obrta primili su Boris Gajšak, Zlatko Leskovar, Bojan Podhraški, Bojan Kic, Lidija Božiček, Davorka Večerić, Aojz Lupinski, Jože Škrabl, Zdravko Bračun i Velimir Koprivnjak, za 25 godina Vesna Kramarić, Mladen Rebić, Franjo Lugarić, Sonja Špoljar, Sonja Hajdinjak, Ivica Juričan, Marjan Bračun, Marijan Večerić, Slavko Glas, Zoran Bušac i Branimir Grofelnik, za 30 godina Damir Lovrenčić, Zlatko Juriško, Ivan Horvat, Dario Škrabl, Dragutin Ogrizek i Darko Zagvozda, za 35 godina Ismaili Nedžibi te za 55 godina obiteljskog obrta u nasljeđu Stanislav Večerić. Za poseban doprinos u organizaciji rada Udruženja i promicanje obrtništva priznanja su primili i svi dosadašnji predsjednici Ivan Špiljak, Ivo Nauković, Milan Burić i Vlado Večerić.

Gost svečanosti bio je gradonačelnik Marko Vešligaj, koji je čestitao Udruženju na 40 godina rada. Govoreći o razvoju obrtništva, gradonačelnik je istaknuo kako je Pregrada između dva svjetska rata bila najjače obrtničko središte te da je obrtništvo bitan dio gospodarstva jer čini lakšim i ugodnijim život stanovništva u ruralnim područjima i manjim gradovima te omogućava samozapošljavanje i otvaranje novih radnih mjesta. Također je napomenuo da Grad Pregrada kroz razne programe pomaže gospodarstvenicima na području grada, a dotaknuo se i ukidanja ispostave Porezne uprave u Pregradi kojom se otežava poslovanje za 268 obrta s područja Pregrade, Huma na Sutli i Desinića.

Obrtničkoj noći prisustvovali su i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, državni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić, načelnik općine Desinić Zvonko Škreblin, načelnik općine Hum na Sutli Zvonko Jutriša, glavna tajnica Hrvatske obrtničke komore Violeta Jelić, potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore i predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Davor Pleško te zamjenica gradonačelnika Pregrade Gordana Križanec Ružić, kao i umirovljeni obrtnici.

Predsjednik udruženja Josip Grofelnik poklonio je slavljeničku tortu za 40. rođendan Udruženja, koju je razrezala najmlađa obrtnica Valentina Kučiš, vlasncia obrta za uljepšavanje "MAKE UP ART". Ona je u kratkom roku svog aktivnog rada sudjelovala na mnogim značajnim međunarodnim i državnim natjecanjima te postigla rezultate na zavidnoj razini i time stekla mogućnost sudjelovanja na Svjetskom prvenstvu frizera i kozmetičara u Parizu, gdje je osvojila šesto mjesto u konkurenciji od ukupno 12 natjecatelja.

U neformalnom dijelu večeri, svi okupljeni imali su priliku pogledati kratku humorističnu predstavu "U laboratoriju" u izvedbi dramske sekcije Kulturno umjetničkog društva Pregrada, a za glazbeni dio programa zaslužan je bio  sastav "Optimisti zagorja".

Reklama