Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

29.11.2017. 14:34:59 - Grad Pregrada

ODRŽANA JAVNA TRIBINA O PRORAČUNU GRADA ZA 2018. GODINU

Zbog povećanja proračunskih prihoda, iduće godine Grad Pregrada planira sufinancirati nabavu udžbenika osnovnoškolcima

Grad Pregrada i ove je godine organizirao javnu tribinu na kojoj je predstavljen prijedlog proračuna za 2018. godinu. Tribina je održana jučer u Gradskoj vijećnici, a na njoj je gradonačelnik Marko Vešligaj prisutnima ukratko prezentirao prijedlog gradskog proračuna za narednu godinu.

Proračunom za 2018. godinu planirani su ukupni prihodi u iznosu 18,7 milijuna kuna, dok su ukupni izdaci planirani su u iznosu od 18,3 kuna. Planirani višak prihoda tekuće godine iznosi 382,4 tisuće kuna, koliko iznosi i preneseni manjak.

Promjenama zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave planirano je povećanje proračunskih prihoda za jedinice lokalne samouprave koje imaju prihode od poreza i prireza na dohodak manji od hrvatskog prosjeka, pa je tako  za Grad Pregradu planirano povećanje prihoda od poreza i prireza na dohodak za 3,5 milijuna kuna.

U skladu s planiranim povećanjem prihoda, planirani su i rashodi koji proračun čine jasnim, održivim i razvojnim te su u njemu sadržane bitne politike ove gradske vlasti. Zadržani su svi dosadašnji programi i aktivnosti, a dodani su i neki novi. Glavnina povećanih prihoda raspodijeljena je na odgoj i obrazovanje, socijalnu skrb, kulturu i sport, civilno društvo, komunalnu infrastrukturu, zaštitu okoliša te gospodarstvo. Tako je planirano sufinanciranje udžbenika za osnovnoškolce s područja Grada, povećane su naknade za novorođenu djecu i sredstva namijenjena radu udruga. Također je planirano uređenje dječjih i sportskih igrališta te su povećana sredstva za rad vrtića i muzeja. Pokrenut će se projekt katastarske izmjere odnosno usklađivanja stanja u katastru i gruntovnici, povećana su sredstva za rad mjesnih odbora, asfaltiranje i održavanje komunalne infrastrukture, a krenut će se i s izgradnjom reciklažnog dvorišta te nastaviti s izgradnjom sustava vodoopskrbe i odvodnje.

Prijedlog proračuna Grada Pregrade za 2018. godinu nalazi se na javnom savjetovanju do 4. prosinca te se do tada mogu staviti primjedbe ili prijedlozi na predmetni prijedlog.

Reklama