Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

22.04.2016. 08:50:01 - Petra Vdović

Održana tematska sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova

"Žene su i dalje manjina u sportu, a muškom sportu pridaje se mnogo više pažnje nego ženskom."

Foto: www.kzz.hr

Žene su i dalje manjina u sportu, a muškom sportu pridaje se mnogo više pažnje nego ženskom, zaključci su jučerašnje tematske sjednice o rodnoj ravnopravnosti u sportu održanoj u Gradskoj vijećnici Grada Pregrade.

Sjednici, koju je organiziralo Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Krapinsko-zagorske županije, nazočila je Helena Štimac Radin, ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova, koja je istaknula da se da se mnogo više ulaže u infrastrukturu koja je posvećena muškom sportu te da mediji mnogo više prate sportove u kojima sudjeluju muškarci.  "Žene su marginalizirane i na upravljačkim pozicijama u sportskim organizacijama, klubovima i udrugama. Prema prosjeku, na području Europske unije, svega je četrnaest žena na upravljačkim pozicijama što je porazna brojka. Jedino se Švedska, u kojoj se na čelnim pozicijama u sportu nalazi više od četrdeset posto žena, uspjela izdići iznad tog prosjeka.", rekla je Štimac Radin. Također je dodala da u postizanju veće ravnopravnosti muškog i ženskog sporta važnu ulogu imaju i jedinice lokalne samouprave koje više moraju ulagati u ženski sport, a tendencija je i da se u novi zakon o sportu unesu neke značajke koje bi poboljšale stanje u ženskom sportu.

Tematskoj sjednici prisustvovala je i zamjenica župana za društvene djelatnosti, Jasna Petek koja je istaknula kako u Krapinsko-zagorskoj županiji ima manje od trećine žena u ukupnom broju sportaša te dodala da je na mjestima predsjednica i potpredsjednica klubova samo devet posto žena, a na mjestima trenerica tek njih petnaest posto.

Tajnica Komisije za žene u sportu Hrvatskog olimpijskog odbora Gordana Borko rekla je da se ove poražavajuće brojke ne odnose isključivo na područje upravljanja, što dokazuju podaci Komisije za žene u športu HOO-a. Tako od ukupnog broja registriranih natjecatelja, žene zauzimaju 32 posto, ali od ukupnog broja vrhunskih sportskih ostvarenja, 36 posto pripada upravo sportašicama. To dokazuje da žene, s obzirom na zastupljenost u sportu, ostvaruju iznimne rezultate. Primjer ostvarenja iznimnih sportskih rezultata svakako su zagorska plivačica Ana Majsec, hrvatska reprezentativka i dobitnica priznanja za uspješnu mladu nadu sportaša s invaliditetom, koja je također prisustvovala sjednici, kao i nogometna sutkinja Silvija Makar, koja je s prisutnima podijelila svoja iskustva vezana uz profesiju u kojoj još uvijek dominiraju muškarci.

Okupljene je pozdravio i pregradski gradonačelnik Marko Vešligaj ističući da u Pregradi već osamnaest godina postoji ženski nogometni klub, a nedavno je osnovana i Rukometna udruga žena, što je svakako doprinos da se položaj i zastupljenost žena u sportu ipak malo poboljša. Također, najavljena je mogućnost organiziranja tribina i radionica sa sličnom tematikom, koje bi još više osvijestile javnost o rodnoj nejednakosti u sportu.

Reklama