Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

List

01.02.2011. 19:57:10 - Nenad Krsnik, tajnik udruge

PREDSTAVLJAMO

Pucačka družina grof Keglević

Sa smotre kuburaša i kuburašica

Poneseni legendom o grofovima Keglević, 1995 godine osnovali smo društvo pod imenom Pucačka družina grof Keglević Pregrada.

Prvi dogovor o osnivanju održan je u kući Josipa Mrkusa, po domaće "Fijata", u Pregrada Vrhima.

Osnivačka skupština održana je 21. svibnja 1995. kad je i donesen statut družine. Za prvog predsjednika družine izabran je Milan Kanjuh. On je ujedno i zaslužan za ime koje i danas s ponosom nosimo. Dužnost predsjednika obnašao je do 31. svibnja 2003. godine, a za novog predsjednika izabran je Nenad Krsnik. Njega je naslijedio Milan Koprivnjak, a sadašnji predsjednik je Miljenko Ilijaš.

Djelatnost Pucačke družine grof Keglević je njegovanje i održavanje starih običaja i tradicija u svrhu promicanja turizma, organiziranje pucačkih manifestacija, poticanje članova na aktivnosti u društvenom životu. Jedinstvena proslava Uskrsa spojila nas je u zajedništvu i vjeri u Boga. Nit koja nas drži zajedno ne smije se nikada prekinuti.

Tako smo na inicijativu našeg člana Mirka Svečaka u ljeto 2002. godine pomogli u postavljanju križnog puta na Kunagoru. Zasluga družine je i to što su drveni kipovi na križevima impregnirani premazom za zaštitu drva.

Svake godine na veliku subotu održava se probno pucanje i druženje članova sad već tradicionalno ko našeg člana Milana Ilijaša, za prijatelje Karlića. To je svojevrstan uvod u proslavu Uskrsa na naš način s pucanjem iz pištola. Na Uskrs slavimo ispred župne crkve u Pregradi zajedno sa ostalim društvima i gostima.

Na Uskrs također slavimo u Kostelu i kod crkve Svete Ane u Plemenšćini.

Na Uskrsni Ponedjeljak je proslava na Vinagori gdje rado dolazimo zbog našeg člana Ivice Kovača koji nas je i prvi odveo na Vinagoru. Rado dolazimo na proslavu u Prigorje gdje srećemo drage prijatelje, braću po oružju.

Proteklih godina gostovali smo u mnogim dijelovima Domovine prikazujući našu višestoljetnu tradiciju. Ponosni smo na to. Posebno nas veže prijateljstvo sa Novigradom Dalmatinskim u kojem smo sudjelovali na proslavi Gospe od sedam žalosti.

Svečanosti smotre kuburaških društava Krapinsko-zagorske županije odazivali smo se kad god je to bilo moguće.

Tako smo i mi, Pucačka družina grof Keglević 15. svibnja 2004. godine bili domaćini 11 smotre kuburaških društava naše županije. Na smotru se odazvalo 17 društava što je svojevrstan rekord. Na radost svih gostiju i nas, smotra je protekla u savršenom redu.

Pucanje kojim se mi bavimo skup je sport, ali kad znamo da su to radili naši očevi i dedeki i pradedeki i oni prije njih, dužni smo to i dalje održavati. Pucačka družina grof Keglević Pregrada za svog sveca zaštitnika izabrala je Svetog Iliju, zaštitnika groma i vatre jer naše pištole rigaju vatru i pucaju ko gromovi. Dan našeg zaštitnika slavi se 20. srpnja.

U družini djeluje 25 članova i velika nam je želja u društvo pridobiti što više ženskih članica da ukrase našu družinu. Pored navedenog svjesni smo da se moramo okrenuti i drugim područjima djelovanja.

Organizirali smo uzastopno, šest dočeka Nove godine na otvorenom u Pregradi. Na žalost, to nije preraslo u nešto veće od naše razine koliko smo mogli i znali. Hvala svima što su nas podržali i pomogli.

Zaslužili smo barem neku pohvalu za Dan grada, ali ni to nismo dobili. Svejedno i na tome hvala.

Ekološki smo svjesni i okrećemo se zaštiti okoliša i osuđujemo svaki nemar pa na tom planu spremamo nekoliko akcija. Nadamo se pokrenuti vlastitu web stranicu na internetu.

Ovim putem pozivamo sve koji su voljni da se uključe u rad družine.

Reklama